Cererile pentru urna mobilă se depun sâmbătă, între orele 18 și 20, la secţia de votare arondată. În Timiş sunt 596 de secţii de vot în 428 de locaţii.
Un număr de 1.144 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezenţi pentru a asigura ordinea în ziua votului – 10 structuri, printre care Poliţia, jandarmii, Gruparea de Jandarmi Mobilă, Poliţia de Frontieră, ISUB şi altele.
„Toate aceste structuri pun la dispoziţie oameni pentru a asigura paza secţiilor de vot, începând după ora 21, sâmbătă, până când se termină procedurile de predare a materialelor – duminică, după ora 21”, spune prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
La câteva secţii din Timişoara şi una din Moşniţa Nouă se suplimentează cabinele de vot şi ştampilele – câte o cabină de vot şi o ştampilă în plus la fiecare secţie. La secţiile din complexul studenţesc au fost mai mulţi votanţi în turul I şi s-a stat la coadă. Acum, cu ştampile de vot în plus şi cabine de vot suplimentare, e posibil ca aceste cozi să dispară, ţinând cont şi de faptul că studenţii au liber vineri şi luni şi pot vota în localitatea de domiciliu. Aceste suplimentări s-au realizat ca urmare a unei hotărâri a Biroului Electoral Judeţean. S-a ţinut cont de numărul de votanţi din turul I, iar materialele au fost suplimentate ca atare.
De asemenea, vor fi duse mai multe materiale de vot acolo unde in turul I nu au fost destule. Aceste mutări de materiale (buletine de vot, liste suplimentare, autocolante cu menţiunea votat) se vor realiza în ziua votului, pentru că legea nu permite suplimentarea materialelor decât atunci.
„În jurul orei 11, toate secţiile de vot vor avea materiale la nivelul a ceea ce au avut la ora 21 din duminica din 2 noiembrie. Materialele vor fi mutate între secţii. Eu, la prima alocare, spre exemplu la o anumită secţie, nu pot să aloc decât 600 de buletine plus 10 la sută (cât are prevăzut secţia respectivă), iar la prima oră vom suplimenta de la altă secţie de vot, unde nu s-a votat la primul tur atât de mult. Am luat în considerare toate aceste aspecte, sperăm să nu fie cozi foarte mari”, spune prefectul de Timiş.
În perioada întregii campanii electorale (turul I şi II) s-au înregistrat 5 incidente electorale în județul Timiş – patru contravenţii, iar pentru un incident s-a deschis dosar penal. La Birda şi Coştei au fost probleme cu locurile unde s-au lipit afişe și s-a întocmit un dosar pentru distrugerea unui panou electoral în Timişoara.
O altă noutate sunt declaraţiile pe propria răspundere privind votul pe liste suplimentare – cererea poate fi completată acasă (poate fi descărcată de pe http://www.bec2014.ro/), dar trebuie semnată în faţa membrilor biroului secţiei de votare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!