Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a convocat, joi, o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a discutat problema depozitării tonelor de gunoaie generate de locuitorii din judeţ. Reprezentantul Guvernului în judeţul Timiş a afirmat că problema a apărut din cauza închiderii majorităţii gropilor de gunoi ce deserveau comunele, oraşele şi municipiile, însă darea în folosinţă a deponeului ecologic de la Ghizela este în continuare amânată din cauza contestării licitaţiei pentru atribuirea unui operator.
Din cauză că doar groapa de gunoi de la Făget mai e funcţională în judeţul Timiş, restul gunoiului este aruncat ilegal. Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat avertismente şi amenzi, dar situaţia nu va fi rezolvată în acest mod. În aceste condiţii, prefectul a cerut Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă să declare situaţie de urgenţă din cauza gunoiului depozitat ilegal, propunerea fiind acceptată în unanimitate.
„Având în vedere că deponeul de la Ghizela este finalizat, dar din cauza unei contestații la licitație este blocat, Garda de Mediu este obligată să sancționeze toate primăriile care depozitează gunoiul pe vechile gropi de gunoi, sau cetățenii care înființează gropi de gunoi clandestine. Primăriile nu au ce să facă cu gunoiul menajer. Acest lucru l-am constatat în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, am stabilit că este o situație de urgență. Vom face o recomandare către Consiliul Județean să facă în așa fel încât să pună în funcţiune deponeul pentru o perioadă determinată, temporar”, a spus Băcală.
La rândul lui, reprezentantul Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş, a afirmat că această situaţie este una de extremă urgenţă, autorităţile riscând amenzi de la Uniunea Europeană cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro pe zi.
“Până la această dată au fost constatate multe nereguli pe problema gestiunii deșeurilor, au fost dispuse măsuri cu termene care au fost depășite, au fost aplicate sancțiuni. Și la unele obiective industriale avem dosare penale deschise. Fiindcă nu există o perspectivă a deschiderii depozitului de la Ghizela ne-am văzut nevoiți pentru a preveni riscurile de aplicare a sancțiunilor din partea Comisiei Europene pe problema deșeurilor, considerăm că ne aflăm într-o situație de extremă urgență cu această situație, în care autoritățile publice lcoale nu mai pot să facă față deșeurilor. Operatorii de salubrizare nu au unde să depoziteze deșeurile. Au sistat serviciile de salubrizare, fiind forțați și de noi”, a spus Eperieş.
El a precizat că din cauza depozitării ilegale a gunoiului, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt solicitaţi să intervină la zeci de incendii apărute la gropile clandestine de deşeuri.
„Nu e o stare de urgență ca urmare a unor calamități, suntem într-o situație extremă, ca atare autorităţile trebuie să stabilească o procedură cu aceste deșeuri, și cele locale, și cele județene. Din ce am discutat cu juriști la nivel de minister, pentru o perioadă temporară s-ar putea găsi o soluție cu Ghizela, până la atribuirea concesionării depozitului deoarece nu se știe exact când va fi un operator conform procedurilor”, a mai spus Eperieş.
De cealaltă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Adam Crăciunescu a anunțat că în câteva zile consiliul va şti dacă poate relua licitaţia pentru atribuirea unui operator la deponeul ecologic de la Ghizela, după ce au fost respinse două contestații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!