Guvernul a aprobat pe 14 ianuarie Hotărârea privind „repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”. Hotărârea Guvernului ar putea să se redenumească simplu Robin Hood, deoarece judeţul Timiş, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat din România (şi implicit Timişoara) a fost furat ca în codru.
Mai exact, suma totală împărţită judeţelor prin această Hotărâre de Guvern este de 4,4 miliarde de lei. Din aceşti bani, în total, în judeţul Timiş ajung puţin peste 92 de milioane de lei, adică undeva în jurul procentului de 2 la sută din suma totală.
Spre comparaţie, judeţe mult mai mici decât Timiş, cum ar fi Bacău sau Teleorman, primesc sume consistente. Astfel, Teleorman, judeţul de suflet al vicepremierului Liviu Dragnea, primeşte în total peste 142 de milioane de lei, judeţul Bacău – peste 105 milioane de lei, iar Botoşani – tot peste 142 de milioane de lei. Iar lista continuă cam în aceleaşi ton.
Mai interesant este că judeţul Timiş nu a primit niciun leu din sumele defalcate din TVA, în condiţiile în care este în topul contributorilor la bugetul de stat exact pe acest criteriu. Tot judeţul Timiş este în top şi în ceea ce priveşte sumele colectate din impozitul pe venit, ştiut fiind faptul că şomajul este extrem de mic.
Revoltă în rândul primarilor din Timiș
Interesant este şi cum a fost repartizată suma alocată judeţului pe unităţi administrativ-teritoriale. Astfel, Timişoara nu a primit niciun leu, ca şi alte 36 de oraşe şi comune. Asta în timp ce localităţi cu 300-600 de locuitori din judeţ au primit mai mulţi bani decât în ultimii zece ani la un loc. Spre exemplu, Pietroasa a primit 1,2 milioane de lei, Ohaba Lungă – 1,1 milioane de lei, iar Fârdea, peste un milion de lei.
Se pare că algoritmul folosit de cei de la Bucureşti a fost de a lua de la cei care au colectat bani din taxe şi impozite şi de a da celor mai leneşi, susţin unii dintre primarii care nu au primit bani.
„Lenauheim nu a primit niciun leu de la această frumoasă hotărâre a Guvernului României. Din informațiile pe care le am nici de la Ministerul Finanțelor nu vom primi sumele pe care le-am primit anul trecut, deci nu știu cum ne vom descurca. Așteptăm și noi să ne vină sumele de la Trezorerie și să vedem cum putem face un buget, un buget care trebuie să asigure 200 de locuințe, cu 20 de kilometri de străzi neasfaltate, fără canalizate, e foarte greu să ne descurcăm cu sumele astea. (…) Riscăm să intrăm într-un blocaj la nivelul primăriei, clar că vom intra într-un blocaj. Față de anul trecut sumele sunt diminuate cu cel puțin 40%. Anul trecut, repartizat de Consiliul Județean am primit 420.000 de lei și acum nimic”, a spus primarul din Lenauheim, Ilie Suciu.
Revoltat s-a arătat şi consilierul judeţean PNL Marius Martinescu, care susţine că această sumă reprezintă un minim istoric pentru judeţul Timiş.
„A fost o surpriză pentru majoritatea ordonatorilor de credite și cred că ea vine din dorința neprecupețită de a centraliza absolut totul din punct de vedere financiar. Niciun ban nu poate să plece în teritoriu sau să fie utilizat în teritoriu, dacă nu este aprobat de București. Este din nou o palmă dată județului Timiș și altor județe care sunt contribuabili însemnați la nivel național. Este o palmă dată descentralizării și autonomiei financiare prevăzute de legea finanțelor publice locale, este o anulare a prevederilor acestor legi. Foarte grav este că județul Timiș pierde 18 milioane de lei prin această repartiție și cred că domnul Bojin de data aceasta va avea acea voce autoritară care va putea schimba această hotărâre a Guvernului în așa fel încât Timișul să fie la locul pe care îl merită, loc pe care l-a promis în campania electorală. Niciun obiectiv major de investiții al județului Timiș nu poate fi atacat în 2015, niciuna dintre promisiunile de campanie nu pot fi asigurate ca și finanțare din acest buget. Ba din contră, o parte însemnată din acel credit de 200 milioane de lei al CJ Timiș, 120 de milioane sunt prevăzute ca utilizare în reparația drumurilor, în modernizarea drumurilor din județ, în fel de fel de lucrări de mai mică importanță. (…)Și mai mulți bani se duc (în alte judeţe decât Timiş – n.r.). Până acum se duceau mulți acum și mai mulți. Sunt aceleași județe din partea Olteniei, din partea Moldovei, din partea unor baroni PSD care influențează decisiv Consiliul Județean Timiș a primit 2,5 milioane de lei, față de 21,5 cât a primit în anul 2014. Este extrem de puțin și acest lucru al trebui să-l determine pe șeful Consiliului Județean să ia o atitudine extrem de fermă față de Guvern”, a spus Martinescu.
În opinia primarului din Lenauheim, repartizarea de la Bucureşti a banilor pentru comune este „o prostie mai mare” decât modul în care se făcea până acum, prin consiliile judeţene.
„O idee destul de rea pentru noi, comunele. (…) În urma bugetelor din anii trecuți alocările erau de aproximativ 400.000 – 500.000 de lei, acum m-am trezit fără niciun leu. Acest lucru nu mi se pare normal. (…) În data de 16 ianuarie ne-am trezit și cu hotărârea data și publicată în Monitorul Oficial. Pe județul Timiș sunt 37 de unități administrative care nu au primit deloc sume și sunt multe administrații locale care au primit peste nevoile lor. În trecut aceste sume era alocate de Consiliul Județean, ne-am bucurat în prima fază că nu vom mai avea dinspre CJ repartizarea acestor sume dar ne-am trezit cu altă prostie mai mare decât cea făcută la nivel local”, a mai spus Suciu.
Suma mică repartizată judeţului Timiş a luat prin surprindere şi conducerea Consiliului Judeţean, care face parte din partidul aflat la Guvernare şi care a început să dea telefoane la Bucureşti pentru a afla ce s-a întâmplat. Liderii judeţeni spun însă că o schimbare a acestor sume este imposibil de efectuat, deoarece algoritmul folosit este aprobat prin lege, iar decizia aparţine Guvernului. Aşa că nu ne-a mai rămas decât să sperăm într-o eventuală rectificare bugetară, care ar urma să vină abia pe la jumătatea acestui an.
„Sunt nişte formule mai complicate puţin şi sunt în funcţie de anumite ponderi, de ceea ce înseamnă gradul de colectare. Dar toate repartiţiile se dau prin Hotărâre de Guvern şi se repartizează prin decizia directorului de la Finanţe. Deci atribuţii la nivelul Consiliului Judeţean nu sunt. Este adevărat, suma s-a diminuat şi pentru Consiliul Judeţean Timiş (de zece ori, de la 21,5 milioane de lei, la 2,5 milioane de lei – n.r.). Am întrebat la Bucureşti. Este însă o Hotărâre de Guvern, procedura s-a stabilit prin Legea bugetului de stat, este cam greu să modificăm noi. Dar sunt ferm convins că dacă este bună această decizie sau nu vom vedea pe parcurs şi în funcţie de distribuţiile de sume pe unităţi administrativ-teritoriale. Asta nu înseamnă că s-a diminuat bugetul, pentru că sunt creşteri pe alte părţi (…) Sunt ferm convins că pe parcursul anului vor mai apărea rectificări bugetare pentru a ajunge la un echilibru din punct de vedere al sumelor”, susţine vicepreşedintele CJ Timiş Călin Dobra.
Până la rectificare, Consiliul Judeţean Timiş se va baza pe fonduri europene pentru proiectele pe care le are în vedere.
Textul complet al Hotărârii de Guvern îl găsiţi în ataşamentul acestui articol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!