Consiliul Judeţean Timiş semna în anul 2011 un acord de confidenţialitate şi de sprijin pentru derularea proiectului Nabucco. Autorităţile se angajau să sprijine realizarea gazoductului cu tot ce reprezintă autorizaţii şi avize. În plus, se obliga să respecte secretul proiectului, a traseului şi a etapelor de realizare a investiţiei. Conducta de transport a gazului natural ar fi urmat un traseu care cuprindea localităţile Lugoj, Recaş, Găvojdia, Boldur, Coşteiu, Topolovăţu Mare, Remetea Mare, Giarmata, Pişchia, Fibiş, Orţişoara sau Variaş. Ulterior, traseul urma să traverseze Aradul şi mai departe să treacă în Ungaria.
Presa austriacă a anunţat eşecul proiectului. Motivul: grupul Şah Deniz, cel care exploatează zăcământul de gaze naturale a ales o rută alternativă, Trans-Adriatic Pipeline), care va trece prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca punct final un terminal din sudul Italiei.
Nabucco avea ca şi acţionari companiile Partenerii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa). În plus, beneficia de sprijinul Uniunii Europene, scopul acestui gazoduct fiind de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Decizia azerilor poate fi legată şi de fapătul că Socar, compania de stat din Azerbaidjan în domeniul energiei, a achiziţionat de curând compania grecească ce opera reţeaua de gaze naturale din această ţară, Desfa.
UPDATE: Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, susţine că nu ştie nimic despre modificarea proiectului Nabucco, dar a afirmat că se va interesa de această situaţie.
Se dezbate legea proiectului Nabucco. Sute de proprietari din Timis ar putea fi afectati de gazoduct
Citiți principiile noastre de moderare aici!