Statul român a impus proprietarilor de locuinţe să-şi facă o asigurare obligatorie pentru aceasta. Este vorba de o asigurare asemănătoare cu cea de obligatorie de răspundere civilă auto – RCA. Preţul nu este mare, e vorba de o primă de asigurare de 10 sau de 20 de euro, stabilită în funcţie de tipul construcţiei şi de materialul din care a fost realizată.
În cazul unei locuinţe de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn), prima de asigurare este de 20 de euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 de euro, în timp ce pentru locuinţele de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) poliţa costă 10 euro, iar valoarea asigurată se ridică la 10.000 de euro.
Alternativa oferită a fost cea a unei asigurări facultative a locuinţei. Dacă proprietarul deţine o asemenea poliţă nu mai este nevoit să semneze şi pentru cea obligatorie. Prima este ceva mai mare, dar şi riscurile acoperite sunt mai mari.
Dacă în primele luni ale acestui an timişenii nu erau extraordinar de interesaţi, iată că sperietoarea primirii unor amenzi pentru lipsa asigurării i-a făcut mai „prietenoşi” cu această obligaţie.
Conform datelor oficiale ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la 30 iunie, Timişul se afla printre fruntaşele României la capitolul asigurare a locuinţei, pe locul trei, cu o rată a acoperirii de riscuri a caselor de 51,4%. „În luna iulie, vânzările de poliţe obligatorii emise de PAID au continuat să crească, şi chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu asigurările facultative, drept pentru care estimez că, în prezent, avem un grad total de cuprindere în asigurare, în jur de 45%. Procentul este dublu faţă de cel înregistrat înainte de implementarea Legii nr.260/2008, a cărei necesitate am susţinut-o întotdeauna, astfel că este evident faptul că introducerea obligativităţii asigurării a impulsionat şi asigurările facultative. Am convingerea că trendul de creştere va continua, astfel încât tot mai mulţi oameni să fie protejaţi prin asigurare”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.
Asigurările facultative sunt preferate
Datele oficiale arată că cea mai mare parte a proprietarilor de case sau apartamente din Timiş au preferat o asigurare facultativă. Numărul riscurilor acoperite este mai mare, asigurarile obligatorii protejează casa doar de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren.
„Eu le prezint oamenilor preţul asigurării. Cele obligatorii costă 10 sau 20 de euro. Pentru cele facultative se plăteşte ceva mai mult, dar diferenţa nu e mare. Oamenii analizează variantele şi de multe ori aleg să plătească 10 – 20 de euro în plus faţă de prima pentru cele obligatorii şi să beneficieze de o protecţie sporită”, ne-a declarat Luminiţa Petrea, agent de asigurări.
Conform datelor CSA, au fost semnate 111.853 poliţe de asigurări facultative, plus 26.099 de poliţie de asigurare obligatorie. Deci, un total de 137.952 locuinţe asigurate, sau 51,4% din totalul celor 268.295 de locuinţe. Cu asigurări facultative au fost semnate actele pentru 41,7% din total, iar 9,7% au fost acoperite cu asigurari obligatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!