Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a finalizat, cu sprijinul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), studiul asupra calității vieții locuitorilor din Regiunea Vest. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Creşterea impactului utilizării Fondurilor Structurale asupra calităţii vieţii locuitorilor din Regiunea Vest finanțat în cadrul Programului Operațional de Asistență Tehnică 2007-2013.
Studiul realizat de ADR Vest este rezultatul unui sondaj de opinie făcut pe un eșantion reprezentativ la nivel regional, prin chestionarea a 1845 de persoane cu vârste de 18 ani și peste, pentru care culegerea informațiilor a avut loc în perioada 23 octombrie – 8 noiembrie 2012.
Indicatorii urmăriţi în cadrul studiului au vizat calitatea vieţii din perspectiva siguranţei cetăţeanului, a mediul social al locuitorilor din Regiunea Vest, a confortului locuinţelor acestora, a infrastructurii locale, a petrecerii timpului liber și al nivelului de cultură, al veniturilor şi al muncii.
Studiul prezentat a evidențiat diferențele de percepție dintre mediul urban și cel rural din punctul de vedere al facilităților, al accesului la informație, precum și asemănările dintre acestea în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile dintr-o gospodărie. Rezultatele au evidențiat presiunea exercitată de costurile încălzirii care au determinat în 41,7% din cazuri renunţări la cumpărarea altor produse şi servicii, această povară fiind resimţită pe fondul diminuării subvenţiilor la încălzire. Din punct de vedere al veniturilor pe gospodărie, media pentru municipiile reşedinţă de judeţ este mai mare decât media celorlalte tipuri de oraşe din regiune în ciuda faptului că diferenţele între nivelele de cheltuieli nu sunt aşa de mari. Cu toate acestea, percepţia locuitorilor din mediul rural privind valoarea veniturilor indică faptul că 72% dintre aceștia consideră această valoare ca fiind insuficientă sau că acoperă doar strictul necesar.
La nivel general, studiul arată că cel mai mare grad de mulțumire al locuitorilor Regiunii Vest – în special pentru cei din mediul urban – vizează școlile, utilitățile și cabinetele medicale iar cel mai scăzut grad de mulțumire vizează spitalele, posibilitatea găsirii unui loc de muncă și posibilitatea de a deschide o afacere proprie.
Indicatorul atractivității regionale arată că majoritatea celor intervievați (75% din totalul subiecților) vor rămâne în localitatea proprie și peste 5 ani – media celor mulțumiți de modul în care se dezvoltă Regiunea Vest și de evoluția acesteia în timp fiind destul de mare. De asemenea, 35% dintre locuitorii din mediul rural intervievați au spus că vor rămâne în localitatea proprie și peste 5 ani.
Astfel, partenerii ADR Vest în procesul de realizare al studiului au afirmat că Regiunea Vest – din punctul de vedere al mentalității locuitorilor săi și al administrației de care beneficiază – este axată pe inițiativă și pe câștigarea de libertăți fiind o regiune în care dezvoltarea continuă, sustenabilă și în ritm cu cerințele Uniunii Europene este posibilă ca urmare a existenței premiselor pentru susținerea unor mecanisme de gândire europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!