Nivelul acceptat de zgomot este de 50 de decibeli, însă în oraşele mari există zone în care acest nivel ajunge şi la 80 de decibeli, ceea ce afectează grav confortul locuitorilor. Timişoara nu este exceptată. Aproape jumătate din locuitori sunt afectaţi de poluare fonică, se arată în studiul realizat de o firmă specializată în măsurătorilor acustice.
În topul celor mai poluate fonic oraşe din România, Timişoara ocupă locul şapte, cu 49 la sută din populaţie afectată de zgomot. Pe primul loc este Bucureşti (85% din populaţie afectată), urmat de Constanţa (76%), Cluj-Napoca (64%), Braşov şi Ploieşti (61%) şi Galaţi (55%). La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16 la sută din populaţie afectată de zgomot.
Directivele europene prevăd că până la finele anului viitor toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice. Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!