În 8 octombrie 2013, de la ora 18:00, în Sala Capitol va avea loc spectacolul muzical pentru copii „Dacă muzica ar fi o poveste”, în regia Ancăi Sigartău. Interpretează actorii Mihai Bisericanu şi Doru Maniu.
“Este un spectacol care aduce o lumină pozitivă, accesibilă şi coerentă asupra muzicii clasice, o privire actuală şi proaspată, fără prejudecăţi, asupra acesteia. Spectacolul este la fel gustat de cei mici şi de cei mai mari, fiecare găsind în punerea în scenă a Ancăi Sigartău sensuri şi simboluri ce conduc spre bucuria de a descoperi sau de a aprofunda o artă care aduce lumină în viaţa noastră de zi cu zi”, declară Camelia Mingasson, președinta asociației Kratima.
Prețul unui bilet este de 20 de lei, iar pentru copii, 10 lei. În cazul grupurilor de peste 20 de copii, biletul costa 5 lei/persoană.
În 10 octombrie 2013, la ora 11:00, la Universitatea de Vest se va desfășura o conferinţă susţinută de Theodor Paleologu, doctor în ştiinte politice, şi preotul Ioan Pintea, scriitor, director al Bibliotecii Judeţene Bistriţa Năsăud. În 11 octombrie 2013, la ora 11:00, la Primăria Timişoara se va semna un protocol de parteneriat între Facultatea de Muzică din Timişoara şi Conservatorul din Rueil-Malmaison (Franţa).
În aceeași zi, de la ora 19:00, în Sala Capitol, se va desfășura spectacolul sincretic „Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, în regia lui Gavriil Pinte. Intepretează: Maria Ploae, Damian Oancea, Franz Kattesch, Cristina Prelipcian, Gelu Dobrea. Spectacolul este realizat cu participarea extraordinară a pianistului Pascal Amoyel, a coralei psaltice Kinonia şi a orchestrei Filarmonicii Banatul. Solişti vor fi Doru Roman (percuţie) şi Cosmin Bălean (duduk).
„Născut din necesitatea de a rememora momente cruciale ale istoriei române recente, adesea – mult prea adesea – trecute sub semnul uitării, al nepăsarii, sau al unei „inflaţii” superficiale, dar şi din dorinţa de a suscita o reflecţie a tinerilor de astăzi asupra sensului real al vieţii şi a realei fericiri, spectacolul „Libertatea are chipul lui Dumnezeu” îşi propune să aducă o nouă lumină asupra unei realităţi aparent paradoxale: cea a transformării temniţelor roşii în tărâm eliberator, aducător de bucurie şi de linişte. Dacă prima parte a spectacolului are ca punct de plecare „Jurnalul Fericirii”, al lui Nicolae Steihardt, de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani în 2012, partea a II-a aduce în prim plan un alt mod de exprimare prins în menghina „anti-intelectuala” a comunismului : muzica lui Erich Bergel, pe care detenţia de la Balta Albă l-a transformat în autor al unei capodopere unanim recunoscute: „varianta Bergel” pentru orchestra Artei Fugii”, mai dezvăluie Mingasson. Evenimentele sunt cofinanţate de Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Filarmonica Banatul, Asociaţia Pentru un Pământ Fericit.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!