Institutul Cultural Român din New York s-a alăturat și anul acesta proiectului internațional și multidisciplinar „ECO Solidarity” (ediția a III-a), realizat de EUNIC New York în colaborare cu compania WantedDesign Manhattan.
Proiectul românesc intitulat „Ca pe roate”/„On Wheels” a fost propus de Pepe Peralta Guerrero și Maria Sgîrcea, membri ai Studio FOR din Timișoara, și a constat într-o trusă/kit de supraviețuire, menită să fie de ajutor mai ales într-o situație de criză prelungită.
Cei doi arhitecți au prezentat o ingenioasă serie de obiecte de bricolaj realizate din materiale reciclate, în principal din PET aluminizat, atât de familiar publicului larg din foliile de prim ajutor folosite în situații de criză, ușor de transportat și de asamblat.
Obiectele sunt gândite să poată fi transformate simplu și rapid, după proceduri ușor de urmat, în piese esențiale cum ar fi recipiente impermeabile pentru haine, mâncare sau documente, o pelerină ușoară și strălucitoare vizibilă de la depărtare sau abțibilde cu informații vitale de tipul grupei de sânge sau a alergiilor de care suferă purtătorul, asigurând astfel supraviețuirea celor care sunt nevoiți să ia drumul pribegiei.
„Totul a trecut foarte rapid, la ritmul New York-ului. Nu am avut timp de turism, am mers doar din punctul A în B, din B în C, și tot așa cu treabă. Dar așa am putut simți pulsul orașului. Și noi am fost parte, la «Eco Solidarity», dintr-o gașcă de arhitecți și designeri europeni determinați să muște din The Big Apple prin noile lor idei si abordări”, a transmis Pepe Peralta Guerrero, arhitect spaniol care trăiește de ani buni din Timișoara.
În urma succesului înregistrat la Târgul Internațional de Design, FOR își propune replicarea trusei la scară largă, cu scopul de a veni cât mai repede în ajutorul refugiaților.
„A fost foarte valoros pentru noi să împărțim gândurile și munca noastră pe forul deschis pe care îl atrage un oraș ca New York. Dacă începutul unui proiect e guvernat de optimismul unor căutări, dezbateri și experimente din atelier, expoziția din cadrul Wanted Desgin + ICFF a reprezentat un punct matur al proiectului și ocazia de a susține discursul pe care am construit până acum. Ne întoarcem acum în atelier cu energie proaspătă de a duce proiectul prezentat mai departe. Impresiile și gândurile vizitatorilor și ale celorlalți expozanți se întorc cu noi și devin parte din «On Wheels», ca în orice ciclu sănătos de feedback + design”, a transmis Maria Sgîrcea.
foto: Studio FOR
Trimite articolul
XAtunci cand nu esti in stare sa faci arhitectura, ce sa faci ? Faci altceva … sa banuim ca sunt membrii sau apropiati USR ?
-
Tu stii sa faci ceva, sau dai doar din gura ?
-
huuuuUSR-istul de seriviciu, prezent la apararea confratilor. Te doare adevarul , nu-i asa ?
-
si astia sunt olteni deai mei…va cam dam classa banatenilor