Președintele României se află vineri la Timișoara, unde vizitează mai multe obiective. A trecut mai întâi pe la Memorialul Revoluției, unde s-a întâlnit cu primarul Nicolae Robu. A mers apoi spre Universitatea de Vest Timișoara, unde a participat la dezbaterea „«Become your best!» – printr-un învățământ superior de calitate”, organizată cu ocazia a împlinirii a 75 de ani de existență ai Universității de Vest din Timișoara.
Klaus Iohannis a fost așteptat cu un program artistic aniversar, susținut de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru, după care și-a transmis mesajul către profesori și studenți, în Aula Magna a UVT.
”Vă salut cu bucuria revederii, în frumosul oraș Timișoara. Realmente mă simt ca acasă. Mă bucur să constat progresele din acest oraș drag, dar mai ales cele înregistrate de mediul academic. Timișoara este un exemplu de bună gospodărie, fiind printre primele orașe care au rezolvat problema șomajului. La ultimul recensământ, Timișul a fost unul dintre cele două județe care a înregistrat o creștere a populației. Investitorii, studenții, oamenii aleg acest oraș pentru ceea ce reprezintă astăzi.”, a spus Iohannis.
Președintele României a explicat că astăzi ne confruntăm cu consecințele nefaste ale absenteismului la vot, astfel că i-a îndrumat pe studenți să participe la viitoarele alegeri:
„Dragi studenți, mergeți la vot, apărați-vă interesele! Nu-i lăsați pe cei care promit multe, însă fac puțin să vă înfrâneze dezvoltarea ca români și ca europeni”.
„Eu sunt convins că Universitatea de Vest, prin ceea ce a devenit de-a lungul a decenii de activitate va continua să fie în centrul vieții intelectuale și civice bănățene. La mulți ani!”, a conchis Iohannis, care a rămas apoi să răspundă la întrebările celor din sală.
Iohannis: Nu sunt adeptul copierii unui sistem de educație din altă societate
Președintele a vorbit la Universitatea de Vest din Timișoara și despre platforma sa numită „România Educată”. Spune că nu își dorește o reformă a sistemului românesc de învățământ, dar vrea să vadă că toți cei implicați să își dea mâna spre a crea un concept sănătos.
„Nu sunt adeptul copierii bucată cu bucată a unui sistem de educație din altă societate. Societatea românească își are specificul ei, suntem bază a UE, dar avem și tradiții românești, toate trebuie să fie incluse în modelul școlii românești. «România Educată» vrea să genereze bazele unui mare program pentru școala românească de mâine. Nu-mi doresc o reformă a sistemului românesc, cel puțin nu din acelea de care am avut până acum, eu îmi doresc să discutăm atât cât este nevoie, până când știm ce vrem pentru România de mâine, pentru generațiile de mâine, dar care ne permit să creăm o bază foarte solidă pe care se poate realmente construi România secolului XXI. Sunt foarte bucuros că avem rezultate foarte bune din multele dezbateri care s-au purtat deja până acum. Nu vreau să avem mâine o lege care reflectă aceste dezbateri, eu vreau să avem un concept pe care să-l definitivăm într-o formă care poate fi apoi ușor transpus în legislație”, a mai spus președintele la dezbaterea de la UVT.
Președintele a fost întrebat și despre problema plagiatului, precizând că instituțiile de învățământ ar trebui să rezolve o astfel de problemă, nu autoritățile.
„Plagiatul este o formă de hoție, dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că se poate. (…) Cine a plagiat, să rămână fără titlul obținut și fără beneficiile obținute din plagiat, dar acest lucru nu trebuie să-l facă poliția, ci universitatea care a emis titlul respectiv. (…) Eu cred că este interesul universităților să-și respecte statutul și eliminând nu plagiatul, plagiatorii”, a precizat Klaus Iohannis.
Un absolvent al Facultății de Matematică l-a întrebat pe președinte ce părere are despre accesibilizarea instituțiilor de învățământ pentru persoanele cu dizabilități.
„Eu cred că este pur și simplu inacceptabil ca o dizabilitate să fie motiv de îngrădire la educație. În niciun caz nu sunt de acord să se creeze unități speciale și în toate cazurile sunt de acord că trebuie create posibilități de acces, deci accesibilizate avansată. Să știți că în România mulți politicieni și mulți administratori au înțeles. Încă nu a înțeles toată lumea că pentru o persoană care vine în scaun cu rotile o rampă de o jumătate de metru nu este o soluție. Să știți că foarte mulți primari au înțeles nevoia de a crea accesibilitatea reală. Cred că națiunea română este pe cale de a deveni o națiune care reușește să treacă dincolo de aparențe”, i-a răspuns Klaus Werner Iohannis.
La final, președintele a fost invitat să dezvelească placa Decretului Regal de înființare a Universității de Vest din Timișoara.
La dezbaterea de la universitate au luat cuvântul mai multe oficialități, printre care și mitropolitul Banatului, care a vorbit despre bursa neagră a minții și a inteligenței, dar și despre răsplata profesorilor.
„Aici se prelucrează cel mai prețios diamant care este în lume, și anume mintea omului. Studenții care se pregătesc aici vor purta pe umerii lor planeta noastră pământ în univers în următorii ani. Unde vor să o ducă vor alege ei. Dragi studenți, nu vă opriți în fizic, ci îndrăzniți să pășiți spre orizontul metafizic. (…) Există o bursă neagră, a minții și a inteligenței. Societatea a putut gestiona piața aurului, dar se pare că nu a putut gestiona piața minții. Încă nu s-a găsit o monedă prin care să fie evaluată mintea omului. Dacă în antichitate se exploata forța de muncă a omului, astăzi se exploatează mintea și inteligența unor oameni. Cine va putea răsplăti munca profesorilor, a acestor slujitori și a acestor șlefuitori ai celui mai scump diamant care este mintea tinerilor? Domnilor profesori, dacă societatea nu vă va răsplăti, în mod cert cerul vă va răsplăti”, a spus mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.
Programul în continuare al vizitei președintelui:
15:15 – Vizită la Sinagoga „Cetate”
16:00 – Întâlnire cu autoritățile locale din regiune – Muzeul de Artă
17:00 – Participare la festivitatea de aniversare a Colegiului Național „C.D. Loga” – Colegiul Național „C.D. Loga”
18:00 – Evenimentul de lansare a volumului „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” – Centrul de Conferințe al Universității Politehnica.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/presedintele-romaniei-klaus-iohannis-viziteaza-memorialul-revolutiei-in-timisoara/2252362
http://www.tion.ro/presedintele-iohannis-huiduit-la-sinagoga-din-cetate/2252796
http://www.tion.ro/klaus-iohannis-la-aniversarea-a-100-de-ani-a-colegiului-c-d-loga-sunteti-o-generatie-tare/2252842
http://www.tion.ro/presedintele-klaus-iohannis-si-a-lansat-cea-mai-noua-carte-la-timisoara-noi-suntem-europa/2252890
Citiți principiile noastre de moderare aici!