„Mă bucur că sunt la Timişoara, un loc unde mă simt ca şi acasă”, a declarat preşedintele Iohannis, la demararea conferinţei.
El a menţionat că se află pentru prima oară în oraşul de pe Bega, de la depunerea jurământului, ultima dată o asemenea vizită având loc pe 16 decembrie 2014, la comemorarea Revoluţiei, chiar înainte de preluarea funcţiei. Prin discursul ţinut în faţa a câteva sute de reprezentanţi ai mediului academic din diaspora românească, el a făcut un bilanţ al activităţii sale de până acum.
„Îmi face mare plăcere să vin la Timişoara, acum avem şi mulți musafiri aici. Cu această ocazie doresc să vă exprim câteva gânduri personale. Când am devenit preşedinte, am vorbit de un nou proiect naţional şi un alt fel de a face politică. De aceea vreau să mă refer la o serie de lucruri care au creat anumite dispute.
Comunicarea şi schimbarea de paradigmă, politica externă, marile proiecte ale căror baze au fost puse, toate fac parte din noul meu proiect. Au fost momente la început de mandat, am trecut peste polemicile din spaţiu public. Am preferat, pentru a nu genera tensiuni, să las de la mine şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru.
A ieşi din cotidian acum înseamnă ca preşedintele să nu întreţină dipsute. Aceasta a părut pentru unii ca o lipsă din arenă. Vreau să le transmit românilor că preşedintele lor îi vede, îi aude, le cunoaşte problemele. Sunt şi voi rămâne un preşedinte mediator şi implicat. Dorinţa de a duce la capăt proiectul meu e la fel de fermă ca şi la început. Vreau să redau funcţiei pe care o ocup prestanţa pe care Constituţia o revendică. Seriozitatea şi respectul au fost modul în care am tratat orice acţiune ca preşedinte. Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin”, a declarat Klaus Iohannis.
Una dintre dezbaterile societăţii, legată de activitatea lui Iohannis, s-a referit la deplasările sale frecvente în străinătate. Preşedintele României a combătut aceste discuţii, spunând că fiecare din plecările sale în afara ţării a avut un scop precis, unul esenţial pentru politica externă a României.
„Vreau să spun ce am făcut în politica externă. Unii spun că am călătorit prea mult. Cu oricine m-am întâlnit am avut relaţiii de reluat, punţi de legat, de consolidat. Nu se întâmplă nimic peste noapte. Tot ce se face în politica externă necesită predictibilitate şi continuitate. Am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvine, să dovedim că suntem de încredere, că avem economie de încredere, o ţară cu proiecte concrete. Efectele unor vizite dintre cele efectuate nu se văd imediat, ci pun bazele unor legături care onorează românii”, a mai declarat Iohannis.
Şeful statului a vorbit despre importanţa relaţiilor care se crează în societatea românească, dar şi despre dorinţa unora de a „scăpa” de el înaintea finalizării mandatului.
„O stare de spirit se schimbă în ani, cred că se realizează că nu mai avem răfuieli cu prim-ministrul, războaie între ministere şi insituţiile statului. Am arătat că putem lucra impreună: guvern, preşedinte, societate civilă, patronate. E mai mult calm, păstrând dezbaterea şi concurenţa în societate. Vremea când peşedintele lua locul prim-ministrului a trecut, dar, este normal, voi interveni când trebuie ceva mediat, când ceva afectează bunul mers al ţării.
Da, sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest guvern, unii au vorbit ca și cum ar fi guvernul meu. Nu este al meu. A fost o soluţie până la alegeri, la care au subscris majoritatea partidelor, până la alegerile din toamnă. În perspectiva acestor alegeri a venit vremea programelor şi a competiţiei politice, lucruri pe care le aştept de la partide. Neavând teme de atac, cei care parazitează dezbaterea publică spun că finalul mandatului meu va veni prea devreme. Să nu mizeze pe aşa ceva.
Şi când am devenit primar au spus acelaşi lucru, şi am plecat din această funcţie după 15 ani şi patru mandate, atunci când am devenit preşedinte. Voi duce programul de ţară pe care l-am iniţat, la final, pentru cetăţenii români, pe care am privilegiul să-i reprezint”, spune Iohannis.
Societatea se va schimba, dar aceasta cere timp, iar realizarea unei relaţii de colaborare cu diaspora, între mediul academic românesc şi cel din diaspora, va contribui din plin la schimbarea societății.
„Unii s-au aşteptat să se schimbe imediat totul în societate, unele s-au schimbat, altele în timp. Ce ne opreşte este rezistenţa şi teama de nou, efectul acestora este mare în sistem. E o temă de readus în discuţia societăţii româneşti. Știu de unde vin atacurile asupra mea, nu împotriva mea personal, ci a normalizării societăţii, nu sunt speriat sau descurajat. E bine să vedem şi lucrurile bune, să generăm optimism social. Între reprezentanţii mediului academic românesc şi cei din diaspora trebuie realizate legături, iar acestea trebuie să ducă la dezvoltarea României”, a încheiat Klaus Iohannis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!