Iohannis a fost primit de rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea. „Dacă nu s-a putut la dezbatere, se poate acum”, a glumit preşedintele ales cu rectorul UVT, cu referire la dezbaterea pe care ar fi vrut să o organizeze reprezentanţii instituţiei de învăţământ în campania electorală şi care nu a mai avut loc pentru că premierul Victor Ponta a declinat invitaţia.
Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu urale şi aplauze în Aula Magna a UVT, care a fost arhiplină.
„Mulţumesc pentru primirea deosebit de frumoasă pe care mi-aţi făcut-o în această seară. Sunt impresionat, mulțumesc. Pentru mine este mult mai mult decât o promisiune îndeplinită faptul că am venit astăzi la dumneavoastră, în Timişoara, la 25 de ani de când a început Revoluţia Română. Timişoara este nu doar unul din oraşele mele preferate, este şi unul dintre oraşele mele cele mai des vizitate şi vă promit că şi în viitor va rămâne aşa. Chiar dacă în cariera mea de dascăl am stat mai mult la catedră şi mai puţin în săli de această dimensiune, pot să vă spun că dacă vine vorba de educaţie sau de sistemul de învăţământ sau de universităţi mă simt la fel de bine şi într-o sală de clasă şi într-o aulă, iar dacă este atât de plină – cu atât mai mult”, a declarat preşedintele ales în faţa audienţei.
Discursul său s-a axat pe importanţa pe care ar trebui să o aibă educaţia, Klaus Iohannis angajându-se ca în calitatea sa de preşedinte să aducă această tematică în spaţiul public: încotro învăţământul românesc – unde ne situăm astăzi şi unde vrem să ajungem.
„Pentru mine educaţia trebuie să fie obligatoriu între priorităţile naţionale şi asta nu din motivul aparent evident fiindcă sunt dascăl, ci pentru că aşa se cade într-o ţară care vrea să îşi construiască un viitor bun. Acest lucru îl voi repeta până când educaţia va deveni realmente – nu declarativ – o prioritate naţională în România. Am avut ocazia să am o scurtă discuţie cu conducerea universităţii înainte şi dorind să primesc un răspuns sincer, l-am primit: mi s-a spus că la noi lucrurile nu merg mai bine pentru că la nivel naţional încă nu s-a înţeles ce se vrea cu sistemul de învăţământ. Eu ştiu că preşedintele nu are nicio atribuţie executivă în acest sens, dar preşedintele poate să ducă această tematică în spaţiul public, într-o discuţie foarte amplă care să ne arate unde stăm şi unde vrem să ajungem”, a mai declarat Iohannis.
El a constatat că, spre deosebire de reputaţia de care se bucură tinerii români care studiază în străinătate și sunt apreciați, în România această resursă care este generaţia tânără a ajuns să fie cam ignorată.
„Educaţia este cheia succesului nu doar pentru un om, ci şi pentru o naţiune. Probabil nu e nimeni în sală căruia nu i s-a spus învaţă ca să te realizezi în viaţă. Cred că este cazul să transpunem acest concept la nivel naţional”, a concluzionat Klaus Iohannis, care le-a cerut cadrelor universitare şi studenţilor să îi fie alături în a găsi soluţiile cele mai bune pentru un sistem educaţional mai bun „pentru România, în România”.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!