Membrii Societăţii Timişoara au marcat, luni, 23 de ani de la redactarea Proclamaţiei. O sărbătoare tristă, în contextul în care proiectul Legii Lustraţiei este plimbat încă între Camera Deputaţilor şi Senat.
„Noi rămânem cu nemulțumirile noastre, cu nemulțumiri legate de implinirea unor idealuri pe care le-am avut în 1990 și cărora le-am rămas fideli. Era imposibil ca după atacul minerilor, în perioada 1991- 1996, să se mai discute o astfel de lege. A urmat schimbarea puterii, cea care a promis că va face din interior o lustrație internă. Nu s-a întâmplat așa. Ne-am dat seama că parlamentarii nu vor face niciodată o Lege a Lustrației. Am făcut noi un proiect de lege. Acest lucru se întâmpla în anul 2005. Au urmat dezbateri și audieri, mitinguri, dar fără rezultat. Proiectul a ajuns în Senat, a fost respins și a ajuns în Camera Deputaților. Proiectul a fost respins şi de Curtea Constituțională. Același proiect a ajuns din nou în Senat, fără modificări și a fost iar respins de Curtea Constituțională”, a declarat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.
În acest moment, proiectul se află la Camera Deputaţilor, însă dacă va fi adoptat fără modificări, cel mai probabil va fi respins din nou de magistraţii Curţii Constituţionale.
„Până la urmă, politica susținerii Punctului 8 este legată de principiile unei vieți politice. Noi am încercat de la Timișoara să introducem legea. Am o anumită speranță că ei nu vor renunța în întregime la această idee, pentru că trag speranța să o legifereze în interesul propriu. Interese vor avea. Trag nădejdea că politicienii mai tineri vor realiza că nu mai vor să-i tragă în spate pe aștia mai bătrâni cu tot trecutul lor. Există o nevoie socială pentru curățenie. Lustrația este un principiu al curățeniei în politică”, a afirmat Daniel Vighi, vicepreședinte al Societății Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!