„Când vine vorba despre rata de colectare selectivă a deșeurilor, se observă clar o mare diferență între zonele cu blocuri și cele cu case. Dacă în zonele de case, unde deșeul reciclabil se colectează din saci transparenți, media procentului de deșeu reciclabil conform este de aproximativ 88%, în zonele de blocuri, unde deșeurile reciclabile se colectează din recipiente netransparente – pubele galbene, media procentului de deșeu reciclabil conform ajunge cu greu la 42”, susține Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Peste 100.000 de etichete pe pubele
Ce au făcut totuși autoritățile locale ca să-i convingă pe timișoreni să colecteze gunoiul selectiv? În această vară, reprezentanții CJ Timiș anunțau o campanie care presupune lipirea de etichete galbene sau roșii pe pubele. Cele galbene sunt de avertizare și arată „conținutul neconform” al pubelei, iar cele roșii aduc cu ele amenzi pentru „conținut necorespunzător”. În plus, pubelele cu etichete roșii nu sunt ridicate de angajații de la salubritate.
Conform legii, amenzile pe care le poate da Poliția Locală sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele juridice.
„Trebuie să ne imaginăm toată situația deșeurilor ca o pădure imensă și foarte deasă, dar care a început să ia foc, cam așa arată ce se întâmplă și în județul Timiș, în clipa de față. Spunem că în Timiș stăm ceva mai bine, dar suntem departe de unde trebuia să fim deja și unde ne dorim cu adevărat să ajungem. De exemplu, pentru anul 2020 ținta legală de valorificare prin reciclarea deșeurilor reciclate colectate a fost de 50%. Am reușit să atingem un grad de valorificare de aproximativ 18%, mai exact 17,9%, în județul Timiș. Lăsați-mă să cred că acest grad a fost calculat cu indulgență”, explica vicepreședintele CJ Timiș, în iulie.
Din vară și până acum, pe pubelele locuitori din județ au fost lipite deja peste 100.000 de etichete care arată că oamenii nu colectează gunoiul selectiv, așa cum cere legea.
„Încercăm să găsim soluții”
Acum, Cristian Moș anunță o ședință de lucru cu reprezentanții Primăriei Timișoara, cu Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, cu Garda de Mediu Timiș, Retim Ecologic Service, Poliția Locală și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.
„Încercăm să găsim soluții pentru a crește gradul de deșeuri reciclabile conforme în Timișoara, dar și în tot județul Timiș. Colectarea selectivă trebuie să înceapă acasă – fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a colecta corect deșeurile. Fără un efort personal, oricât de multe ședințe de lucru facem noi nu avem cum să găsim soluții magice, pentru că la final ține de fiecare dintre voi dacă și cum vrem să facem pași înainte spre un județ tot mai curat și civilizat”, mai spune vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, pe Facebook.
El nu a spus care sunt propunerile celor adunați la ședința de lucru pentru a crește gradul de deșeuri reciclabile conforme în Timișoara sau în Timiș. De altfel, a devenit o obișnuință pentru aleșii locali sau județeni care se laudă pe Facebook, dar uită să precizeze ce soluții propun pentru a le îmbunătăți viața oamenilor care i-au votat.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XNu vreau sa jignesc, dar cine sta la casa este mai educat, cu salarii mai mari, mai responsabil, de ce nu, mai vaccinati. Eu stau la casa si uleiul de gatit uzat il duc la Auchan sau la benzinariile MOL, sticlele in pubelele verzi, hartia, cartoanele in sacul galben, PET-urile le turtesc, etc. Trec pe langa pubele de blocuri, dupa noi potopul. Amestecat totul, neturtit, sticle aruncate chiar pline cu apa, capace nepuse, ploua in pubele, se umplu de apa, etc. Si statul este vinovat pentru ca nu baga odata legea cu garantiile la ambalaje. Si daca o baga cu 50 bani, degeaba o baga. Macar 2 lei/ambalaj.
-
”Nu vreau sa jignesc, dar cine sta la casa este mai educat, cu salarii mai mari, mai responsabil, de ce nu, mai vaccinati. Eu stau la casa…”
🙂 🙂 🙂
Esti, cumva, ceea ce se numește (în silă) ”bănățan agevărat”?! Tipic… Hai, du-te de-a dura de necivilizat, needucat și nespălat ce ești!-
Si zilnic strang pachete de tigari aruncate pe jos de votanti AUR sau PSD.
-
CorneTule, cred ca esti din ala venit cu pluta de pe cine stie unde, de te simți atacat. 😉 Ce vrea Cornel sa zica e că cei de teapa ta, needucati si nesimțiți, nu isi permit sa stea la casă, doar in ceva garsoniera amarata si sa isi tina jaful de bmw pe spatiul verde din fata blocului. Oamenii ca tine nu înțeleg de ce ar trebui separate gunoaiele, acasa nu o faceati, doar dadeati foc la dealul de gunoi, asa e? 😂😂😂
-
Și vă ștergeați la cur cu pietriș… dacă vă ștergeați !
-
-
-
Uica cornel, poti sa stai ”la bloc”, intr-un apartament de lux din zona ultracentrala, sau sa stai ”la casa”, intr-o maghernita din mahalaua Mehala (care iti este tie atat de familiara). Evident, poti (sic!) in functie de buget, adica dupa avere/venituri/salariu. Uica cornel-mEhalagiul, acum ai priceput? Despre ”responsabilitatea” mEhalagiilor ca tine nici nu mai vorbim. Asa ca mars de aici cu banatenismele tale infecte si ia-l cu tine si pe trogloditul ”Mars/Alexandru”, care iti canta in struna!
P.S.: pentru (in)cultura ta generala de mEhalagiu, atunci cand niste idioti aloca prea putine pubele specializate locatarilor unui bloc, este normal sa apara probleme. De vina, insa, sunt idiotii care aloca/organizeaza/planifica, nu locatarii blocului.-
Oooo, tuu, Desteptule care ești tu acolo deștept…
Nu te mai agita atâta că poate faci buba la căpuț !Știi ce ?!
AI DREPTATE !!
Mulțumit, Păpușa ?!
-
Nu am reciclat și nici nu plănuiesc s-o fac in viitorul apropiat. Sa ridice gratis gunoiul și mă apuc de sortat.
Oricum nu se recicleaza, nici macar in Germania nu pot sa recicleze mai mult de 18% din plastic, restul e ars.
Asta e doar taxa pentru prosti, adica sa te arda cu amenzi.
Proletariatul nu se dezminte. Sigur si rata de vaccinare va demonstra acelasi lucru…
-
Vai, vai, vai, glăsuiește aristocrația vaccinată!
Sau e vorba doar de parveniți snobi?
Nu se recicleaza pt ca numarul de pubele alocate sunt prea putine.
Asociatia de bloc unde locuiesc a cerut suplimentarea pubelelor pt gunoiul reciclabil, raspunsul reprezentantului retim: “daca mai comentati va luam si pe alea care le aveti ca aveti prea multe”
si Mos e un incompetent. Daca nu ar exista nu s-ar simti nicaieri.
-
*este prea mic.
-
Daca bagi 5 PET-uri neturtite de 5L intr-o pubels, ai umplut-o.
Sistemul de colectare nu e cel mai potrivit pentru cei din condominii, degeaba eu pun ce trebuie in pubela potrivita daca unii vecini pun gunoaiele aiurea iar la pubele au acces si alte persoane in afara de vecini, sunt cei care cauta prin gunoaie sau vecini de prin zona care nu-si pun gunoiul in propriile pubele
Nu e vorba doar de educatie ! Sa exemplific, in blocul meu avem 2 pubele negre, 2 galbene afara langa stalp. La inceput colectionam selectiv, dar cand se umple alea negre, de nu mai sta capacul, punem in cele galbene ! Doar nu o sa duc inapoi gunoiul in casa! Blocul vecin are 4 negre si 2 galbene ( cele galbene pe scara), negrele afara. Si lumea de rusine nu arunca menajer pe casa scarii in galben ! Cand am vrut sa suplimentam si noi numarul pubelelor negre, Am primit raspuns ca la N oameni N apartamente avem voie doar la 2 Negre+ 2 Galbene !
Deci desi am plati mai mult la RETIM doar sa nu avem gunoaie pe jos tot timpul , NU SE POATE !!!
Si nici nu vin mai des de 2x / saptamana sa le ia !
Atunci de ce sa mai reciclam selectiv ?!?
-
Aveti pubele pentru N oameni, dar in bloc locuiesc N+15 oameni. Dar nedeclarati, ca sa platiti mai putin.
-
daca vrei sa stii la 19 apartamente sunt 44 declarati. Poate 1-2 mai putin, ceea ce nu e semnificativ ! Ei socotesc 10 oameni /1 pubela …
-
-
Asa știu si moșii de la noi din bloc, ca cele galbene aunt pentru cand se umplu cele negre.
Am eu niște idei. Dar ar trebui făcute mai multe lucruri, nu doar ședințe.
1. Nu înțeleg de ce nu există compactoare la un n număr de apartamente, cum există la magazinele de Retail. Nu mai există discuțiile despre ambalaje neturtite.
2. De ce nu prezentați modul de reciclare? Hârtia, aluminiul, sticla, știu cum se reciclează, de nu spuneți că nu tot ce e plastic se reciclează? De ce o singură pubelă galbenă? De ce nu mai multe culori, ca în Austria?
3. Depozitele Remit să aibă un program adaptat clasei muncitoare, gen 6-22, două ture de 8 ore. Eu nu reușesc să ajung de la lucru, să încarc și să ajung până la 19, iar la 9 trebuie să fiu la lucru.
Pe scurt, tot ce face Retim e să mute responsabilitatea la clienți, cei care plătesc un serviciu, nu să vină cu soluții viabile.
Deci zic mai multi ca au cerut de la retim tomberoane in plus ! Si nu li sa dat !!! Pai WTF , sa pun in sacii mei , pe langa ca platesc in plus? Si daca pun nici pe alea nu o sa le ridice
Majoritatea cârcotașilor se incadreaza la sintagma”idiotii europei”😂😝
Neadaptatilor si coruptilor, solutia este una singura si nu trebuie sa o descoperiti voi.
Subventionati colectarea la cetateanul care colecteaza. Voi finantati hotia mafiotilor ce gestioneaza sistemele de “colectare”. Poate cautati solutii de colectare a banilor de subventii.
Amintiti-va cum era fierul arucat pe vremea de dinainte de 89. Dupa ce a anceput sa fie platit la centrele de colectare a disparut din peisaj. Inainte nu puteai umbla descult prin iarba ca te intepai in fierotanii. Ia cauta acum o bucata de fier! Vei gasi fix – pix.
Platiti pe cei ce aduna efectiv, la kg plasticul, ca ala e problema, si sa vedeti in 2-3 ani de mai vezi vreun pet pe strada. Asta si garantie la peturi, dar adevarata nu ipocrizie ce mai mult e marketig, cum a fost, de exemplu, la un mare hipermarket al carui nume nu-l spun, dar incepe cu “A”, unde luau doar peturile lor. Da, vom cheltui ceva sume primii cativa ani, dar dupa asta nu vom mai avea plastic aruncat. Dar atunci nu mai pot fi furati banii de subventie caci in gestionare problemei gunoaielor sse invart (fura) sume mari..
Sa recicleze cei care comercializeaza produsele in ambalaje care dauneaza mediului. Tu cumperi produsul, nu e treaba ta ce faci cu ambalajul si din ce e facut. Nu zic sa arunci ca vita unde iti vine dar nici nu poti intoarce asa responsabilitatea pe client.
La case e limpede cine a aruncat gunoiul in fiecare sac/pubela, pe cand la blocuri arunca multi oameni in acelasi loc pe principiul “las’ ca nu observa nimeni”.
Simplu ca buna ziua, e vorba de r e s p o n s a b i l i t a t e.
Iar in rest, la fel ca in alte domenii publice, dati vina pe consumatori in loc sa veniti cu solutii. Plus sifonarea de bani publici la ordinea zilei.