La Abator au fost realizate lucrări de punere în siguranţă, reparaţii şi curăţenie după ce proprietarii au încasat în toamna anului trecut o amendă de 8.000 de lei de la Primăria Timişoara, pentru că au lăsat să se degradeze acest ansamblu istoric de valoare. Oficialii municipalităţii au avut din nou discuţii, recent, cu deţinătorii proprietăţii.
„Săptămâna trecută a venit de la Bucureşti o delegaţie din partea domnului Ţiriac, pentru Abator. Acolo s-au pus în siguranţă acoperişurile stânga-dreapta turnului central, s-au făcut cam 80% din gardurile care sunt zidite, mai există o parte încă nefăcută. La discuţii au participat şi domnii arhitecţi Ciprian Cădariu şi Sorin Ciurariu, inclusiv arhitectul lor, şi încă două persoane, între care şi asociatul spaniol al domnului Ţiriac. Discuţiile au vizat zona din spatele turnului central, solicitarea noastră a fost ca această suprafaţă, în afară de a fi pusă în siguranţă, să i se dea un aspect cât mai apropiat de ceea ce a fost… În spatele construcţiei au fost fundaţiile unei hale de producţie. Sunt tot felul de bucăţi de metal, toate astea trebuiesc curăţate, trebuie tencuit, aranjat…”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.
Edilul spune că, din discuţiile purtate cu reprezentanţii grupului de firme, a aflat că aceştia doresc să deschidă la Abator o bază de agrement, pentru a-i da o utilitate, proiectul mall-ului fiind abandonat momentan.
„Exista acolo un proiect al unui mall, care la ora actuală nu poate fi finanţat, într-o perioadă de criză, dar ei doresc să-i dea o utilitate economică acestui spaţiu… În partea din spate, ei doresc, pentru popularea zonei, să organizeze construirea unor terenuri de sport, terenuri de handbal, de tenis… S-ar preta. Nu aduce foarte mulţi bani, dar populează zona, oamenii se obişnuiesc şi, în momentul când criza se va linişti, probabil că se va relua proiectul. Proiectul este expirat ca termen, dar se poate relua procedura. Arhitectul angajat de firmă o să facă un proiect pentru remedieri şi, în perspectivă, cred că peste câteva luni vom avea o altă faţă, mai exact un alt spate al acestei construcţii. Vegetaţia a explodat, o să trebuiască să se facă din nou curăţenie. Ei doresc să caute un administrator care să aibă nişte idei de genul – terenuri de tenis, handbal, fotbal, tot felul de eventuale jocuri, să facă un fel de bază de agrement”, susţine Stoia.
Abatorul Orăşenesc de pe bulevardul Eroilor de la Tisa din Timişoara a fost construit la începutul secolului XX şi şi-a încetat activitatea în 1989. Ulterior, monumentul istoric a fost lăsat în paragină…
Citiți principiile noastre de moderare aici!