Căminul cultural din Ghiroda va fi, sâmbătă şi duminică, locul de întâlnire pentru toţi apicultorii şi consumatorii de miere şi produse apicole. Aici are loc cea de a patra ediţie a Târgului Apicol Internaţional. Vor fi prezenţi producători de specialitate, dar şi de utilaje şi accesorii dedicate acestui sector. Prezenţa este una internaţională, pe lângă crescătorii de albine din România vor fi prezenţi participanţi din Serbia, Ungaria, Germania, Slovacia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina.
„Comuna Ghiroda a devenit cunoscută prin două evenimente, Târgul Apicol şi Sărbătoarea Vânătorilor. Evenimentul dedicat crescătorilor de miere a ajuns la cea de a patra ediţie. Anul trecut am avut peste 3.000 de vizitatori, îi aşteptăm şi în acest an, intrarea este liberă”, ne-a declarat Vasile Cădariu.
De ce chiar la Ghiroda? Era şi normal atât timp cât vorbim de un edil la rândul său apicultor.
„Propunerea a venit din partea mea, am prins plăcerea de a creşte albine şi atunci am venit cu propunerea către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala judeţeană Timiş”, a mai spus Cădariu.
Acţiunea are loc la căminul cultural din localitate, în curte vor fi standurile unde vizitatorii vor putea achiziţiona cea mai bună miere „pe bune”, naturală şi adevărată, de diferite soiuri. Nu vor lipsi şi alte produse apicole: polen, ceară de albine, lăptişor de matcă, propolis.
Apicultura ca şi afacere
Organizaţia Timiş a apicultorilor numără în prezent 900 de membri, cu un total de 400.000 de familii apicole. Un număr în creştere, de la an la an, aceasta după ce anul 1989 a adus o decădere treptată a acestui sector.
„Înainte de 1989 eram din punct de vedere al calităţii pe locurile 2 – 3 în lume, iar din punct de vedere al volumului produs pe locurile 8 – 9″, ne-a declarat Cristi Ciobănaş, specialist apicultor.
A urmat un declin continuu al acestui sector şi o revenire spectaculoasă, aceasta şi cu susţinerea fondurilor europene acordate pentru acest sector.
Chiar cu bani europeni e destul de greu să te apuci de crescut albine. Unii reuşesc alţii nu.
„Nu e profitabil de azi pe mâine. Se lucrează cu organisme vii. În primul rând trebuie să descoperi ce înseamnă acest organism. Când vei cunoaşte albinele, atunci poţi să spui că te apuci să faci o afacere. O familie de albine costă aproximativ 100 de euro, vândută înainte de culesul de salcâm. Lăzile pentru găzduirea stupilor 150 de lei – 200 de lei, urmează instrumentele şi accesoriile, lăzi şi rame de rezervă. E nevoie de investiţie, de spaţii de depozitare, de mijloace de transport. Un om care vrea să se apuce de apicultură trebuie să urmeze un curs cu durata de 150 de ore. Acesta nu îi garantează că va ştii să se descurce. Dar trebuie să ştie şi botanică, meteorologie, să interpreteze o prognoză meteo. Eu m-am apucat de apicultură în 2005. Eram tânăr veterinar la Semntest şi un inginer care lucra acolo avea 2 stupi, aşa am început”, ne-a mai declarat Ciobănaş.
În prezent el deţine 200 de familii de albine.
„Apreciez că începând de la 100 de familii se poate face afacere”, a mai declarat Ciobănaş.
Mierea este cel mai cunoscut, dar şi cel mai ieftin produs apicol, dar mai este comercializabil polenul, lăptişorul de matcă, ceara.
Conform specialiştilor un borcan de miere din magazin care costă 30 de lei nu poate fi naturală. Acesta ar trebui să includă taxa de raft, borcanul, transport. Tot ei spun că de fapt o asemenea miere conţine în jur de 10% miere „pe bune”, restul conţinutului fiind de altă origine. La apicultor, direct de la producător, un borcan poate costa 25 de lei, aceasta dacă nu are prea multe familii, caz în care nu se plătesc tot felul de impozite şi taxe.
Ca un lucru inedit, de când la Ghiroda se organizează acest târg numărul apicultorilor din localitate a crescut, depăşind 20.
Evenimentul este deschis sâmbătă între orele 10 şi 19, respectiv duminică de la 10 la 16.
Citiți principiile noastre de moderare aici!