Timişoara a avut pentru puţin timp o zebră la Zoo, în urmă cu circa un an, adusă de la Grădina Zoologică din Liberec, Cehia. Animalul a reuşit să evadeze de mai multe ori din ţarcul în care a fost plasat, iar ultima dată când a fugit s-a înecat în heleşteul din incintă. Şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere, şi medicul veterinar de la Zoo, Mihăiţă Afrenie, au sărit în apă pentru a salva zebra, dar a fost în zadar…
Primarul Nicolae Robu a explicat apoi că de vină pentru toată tragedia… a fost zebra.
„Specialiştii spun că era un habitat corespunzător, specialiştii spun că animalul a fost tratat cum se cuvine, cum scrie la carte şi nu-i nimeni de vină că şi această zebră, aşa cum se întâmplă cu multe animale, a avut un comportament imprevizibil, un comportament agresiv. Eu cred că în primul rând este de vină un animal agresiv şi cu comportament imprevizibil, care în loc să mănânce dă din copite şi rupe gardurile. Nu putem să-l disculpăm pe acel animal de vină. Haideţi să fim oameni serioşi. Nu trebuie neapărat să căutăm vină la oameni”, afirma, după nefericitul eveniment, Robu.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii au anunţat încă de atunci că vor încerca să aducă alte exemplare. Drept urmare, la Zoo Timişoara se lucrează acum la îmbunătăţirea habitatului pentru zebre. Va fi un habitat ultramodern, aşa cum există în grădinile zoologice din occident, spun autorităţile locale, optându-se pentru un model existent în Franţa. Iar lucrările se fac printr-o sponsorizare a companiei Continental, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
„Cei de la Continental au zis că vin alături de noi şi sprijină lucrul acesta, au luat legătura cu o societate comercială ca să realizeze îmbunătăţirea acelui habitat. Ei realizează tot ce înseamnă adăpost. Va fi ultramodern, va avea panouri radiante, luminatoare, pentru ca animalele să beneficieze de o lumină cât mai bună, se izolează, gardul îl reabilităm, trebuie să asigurăm confortul conform standardelor, pentru că, dacă nu corespunde, nu primim animalele… Partea de sus va fi din şindrilă bituminoasă, să nu se sperie de zgomot animalele atunci când plouă, aşa sunt acoperişurile la Zoo. Practic va fi îmbunătăţit habitatul în care a fost pusă zebra, cel din care a evadat. Trebuie să facem de aşa natură încât să nu se mai repete astfel de situaţii. E făcut special pentru zebre. Habitatul are două componente: partea interioară şi partea exterioară, ţarcul şi clădirea, adăpostul din lemn în care stă animalul”, a explicat directorul Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
Autorităţile speră ca noul habitat să fie gata până la sfârşitul anului. Apoi… ar urma să fie populat.
„Am purtat mai multe discuţii, corespondenţe cu diverse grădini zoologice din Europa. Trebuie să le transmitem imagini cu habitatul, să vadă unde vor sta animalele. Încercăm să facem această reabilitare a habitatului fără a afecta bugetul. Noi am pus la dispoziţie planşele, tot ce înseamnă punerea în operă e sprijinul celor de la Continental. Vrem să aducem un grup de zebre”, a mai spus Bere.
Alte articole pe aceeași temă:
A murit zebra de la Gradina Zoologica din Timisoara
Cine este responsabil pentru tragedia de la Zoo? Zebra este de vina, spune Robu!
Zebra care a sfarsit tragic la Zoo va fi incinerata dupa ce a stat doua luni la frigider
Citiți principiile noastre de moderare aici!