Lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei au început la sfârşitul anului trecut, printr-un proiect pe fonduri europene demarat de primărie. Patru pieţe şi zece străzi din Cetate au intrat în şantier.
Autorităţile locale au prezentat miercuri stadiul acestor lucrări la zi. Cele mai avansate sunt în Piaţa Libertăţii – aproape 50% şi pe străzile Lucian Blaga, Fără Nume şi General Praporgescu – peste 50%.
Per total, proiectul de reabilitare a centrului istoric, care trebuie finalizat până în iulie 2015, nu este nici pe jumătate realizat.
„Estimativ, lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 30-40% la ora actuală. Dat fiind stadiul lucrărilor şi faptul că în mare parte descărcările arheologice au fost deja realizate – acesta fiind procesul care durează cel mai mult şi care este cel mai imprevizibil -, din momentul de faţă există deja foarte multe zone din centrul istoric în care se pot executa în întregime lucrările. În plus, suntem încrezători în faptul că vom obţine fondurile suplimentare necesare, din economiile făcute pe acest proiect în urma licitaţiei pentru execuţie, pentru punerea în valoare a vestigiilor. În acest moment sunt mai multe zone pregătite pentru pavare”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Proiectul privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şi a spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului – situl urban cartierul Cetate Timişoara cuprinde multiple lucrări: de arhitectură, rutiere, la partea de instalaţie electrică, alimentare cu apă, canalizare menajeră şi canalizare pluvială, termoficare şi telecomunicaţii.
În Piaţa Unirii lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 13% la ora actuală potrivit autorităţilor locale. S-a scos piatra cubică din piaţă, pentru a fi curăţată şi reamplasată ulterior în aceeaşi zonă, s-au realizat umpluturi cu balast, s-a montat o conductă de apă pe latura sudică, s-au realizat diverse branşamente, au avut loc unele lucrări la partea de instalaţii electrice şi reţelele de telecomunicaţii.
„În prezent se efectuează săpături arheologice, lucrări de izolare a conductelor termice, de spălare a canalizării menajere, finalizare telecomunicaţii-multiduct, lucrări rutiere – executare strat balast în zona de Est a pieţei (zona Domului)”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.
Piaţa Libertăţii este pregătită pentru a fi pavată cu piatră, lucrările fiind cam pe jumătate terminate, din spusele viceprimarului.
„Lucrările realizate au cuprins: fundaţii bănci, fundaţii rigole, montaj cabluri electrice iluminat, montaj firide, montaj multiduct telecomunicaţii, subtraversare linie tramvai, cămine tragere, montaj rigole, acestea fiind finalizate în proporţie de aproximativ 47%. În continuare se efectuează lucrări rutiere – executare strat balast şi balast stabilizat, în zona N-V a pieţei (zona cap linie de tramvai 5), şi lucrări de pregătire a pavajului în piaţă, respectiv montaj ţăruși pentru trasarea undelor de piatră/ clingherit”, precizează reprezentanţii primăriei.
În Piaţa Sfântul Gheorghe, lucrările sunt realizate în proporţie de circa 28%, cam acelaşi fiind procentul pentru Piaţa Ţarcului, potrivit autorităţilor.
„În Piaţa Ţarcului, lucrările au cuprins executarea hidroizolaţiei pe laturile Est şi Vest ale pieţei, turnarea stratului de balast stabilizat, montajul cablurilor electrice pentru iluminat, reabilitarea canalizării menajere, realizarea căminelor de tragere. Stadiul de execuţie este de aproximativ 26%”, spun oficialii municipalităţii.
Pe micuţa stradă Fără Nume dintre Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe, unde s-au testat nenumărate variante de pavaj – s-au tot scos şi reaşezat pietre din primăvară încoace – lucrările sunt… tot pe la jumătate.
„Lucrările de execuţie a pavajului se află la final, până în prezent fiind realizate lucrări de montaj cabluri electrice, firide de iluminat, lucrările planificate fiind executate în proporţie de aproximativ 55%”, explică reprezentanţii primăriei.
Pe strada Vasile Alecsandri, stadiul de execuţie estimat este de 38%. „Lucrările au cuprins executarea de epuizmente, desfacere asfalt, săpătură, umplutură balast, montaj cabluri electrice, montaj conductă alimentare cu apă, cămine apometre, branşamente, reabilitare canalizare menajeră, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine de tragere. În prezent se intervine pentru izolarea conductelor termice”, spun autorităţile locale.
Lucrările sunt mai avansate pe Blaga şi pe Praporgescu. „Pe strada Lucian Blaga au fost executate lucrări de hidroizolaţie la clădiri, turnare balast stabilizat, montaj conductă alimentare cu apă, execuţie cămine apometre, branşamente, reabilitare canalizare menajeră, montaj cabluri electrice, montaj firide iluminat, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine de tragere. Total realizat estimat 55%. Pe strada General Praporgescu a fost turnat stratul de balast stabilizat şi au fost montate cabluri electrice, urmând să înceapă pavarea străzii. Lucrările au fost realizate în proporţie de aproximativ 52%”, potrivit primăriei.
Pe strada Florimund Mercy, lucrările au fost executate în proporţie de circa 33%: s-a lucrat la reţelele electrice şi cele de telecomunicaţii, la sistemul de canalizare menajeră – cămine, iar în prezent se efectuează lucrări de umplutură cu balast.
Pe Francesco Griselini totalul lucrărilor realizate este estimat la 24%, pe Eugeniu de Savoya – aproximativ 35%, pe Enrico Carusso – 22%, pe Sergent Constantin Muşat – 13%, iar pe Radu Negru – 10%.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 65,5 milioane de lei cu TVA, valoarea asistenţei financiare nerambursabile fiind de aproximativ 52 de milioane de lei.
Oficialii Primăriei Timişoara au predat oficial amplasamentul firmei Romprest, pentru începerea lucrărilor, la finele lunii octombrie, în 2013.
Termenul de execuţie este de 21 de luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!