1 Decembrie, Ziua Națională a României
1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează unul dintre cele mai importante evenimente istorice. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, iar întâlnirea s-a finalizat cu hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.
„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională.
Cu toate acestea, este important de menționat că la data de 1 decembrie doar Transilvania s-a unit cu România. Bucovina și Basarabia, celelalte provincii istorice, au fost unite la date diferite.
Imediat după Revoluția din ’89, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a fost stabilită Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie. Tot de atunci, fiind vorba de o sărbătoare oficială, pentru angajații din România aceasta este o zi liberă.
Deși legea, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, nu precizează de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie drept zi națională a României, aceasta face referire la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – prin Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Timișoara
Sărbătoarea de 1 decembrie a început încă de la ora 8.30 dimineața, cu ceremonialul de depunere de coroane la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.
„Dragi timișoreni, cine a făcut România? Pare o întrebare banală, dar astăzi trebuie să o punem. Au fost oamenii despre care citim în cărțile de istorie, preoți, intelectuali, cu curaj și viziune. Dar nu au fost doar ei. Unirea de atunci s-au făcut și de profesorii acestor oameni care au insuflat idealuri în ei, de părinții lor, de CFR-iștii care au dus oamenii la Alba Iulia, de inginerii care au proiectat cartiere. România a fost făcută de mulți oameni, de la cei simpli la cei care au avut putere. «Deșteaptă-te, române!» se adresează fiecăruia dintre noi. (…) Fiecare dintre noi este chemat să construiască România unită și europeană“, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
„Privind în urmă la drumul istoric și cultural ne amintim că Timișoara a adus libertatea României în 1989. În contextul actual simțim mai puternic necesitatea dialogului și a păcii. România arată înțelegere și solidaritate. Trebuie să menținem vii aceste valori. (…) Mă angajez ca președinte al CJ Timiș să promovez unitate și colaborare. Pentru că oastea este creștină, Dumnezeu să binecuvânteze națiunea și România. La mulți ani!”, a declarat Alin Nica.
De la ora 17.45 a avut loc o ceremonie militară de retragere cu torțe pe traseul Strada Mărășești nr 6-7; Str. Sf. Ioan; Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand I; Catedrala Mitropolitană; Primăria Municipiului Timișoara; Bd. C.D. Loga; Mitropolia Banatului; Bd. Revoluției din 1989; Instituția Prefectului – Județul Timiș; Piața Sf. Gheorghe; Str. 9 Mai; Piața Libertății; Str. Alba Iulia; Piața Victoriei (19:30); Str. Mărășești nr 6-7.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Parada militară de 1 Decembrie de la Timișoara. Vor fi restricții de trafic
Trimite articolul
XDece nu sau arborat drapele pe bulevarde ???????
-
Pentru că sunt mulți bani cheltuiți aiurea?
-
corect, trebuie insa steaguri rogvaiv sau galben albastru, alea merita toti banii.
-
Lasă că îi cheltuie la paradele lgbtqxz
-
-
Pentru ca nu au gasit in culorile negru, rosu si auriu.
-
Si pentru ca singurele care sunt pe placul gastii lui fritz sunt cele multicolore, nu tricolore.
Nu s-a respecrat programul afisat pe tion.ro :
11:50–12:30: Defilarea detașamentelor şi a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.
Sonorizare de kk. Mai marea rusinea. Se auzicea un cuvant da 10 Nu
-
exact ! Si pe langa ca se intrerupea foarte des, SOPRANA CANTA LA MICROFON , iar la al doilea microfon , un nene tipa la microfon : 2-10 ! Chiar de langa ea ! la un moment dat striga in microfon la ala de la mixer sa dea mai tare . Toate astea in timpul cantarilor !!!
Cu bune, cu rele asta este țara în care ne-am născut şi trăim.
La mulți ani România şi tuturor românilor !
Azi mă uitam de cazari prin zona la munte, Semenic, muntele mic….paragină.
Tot azi citeam cum retimul se laudă că împarte etichete pe pubele in loc să își facă treabă de colector de deșeuri.
Tot azi citeam cum salariul minim pe economie trebuie sa crească conform legii, dar poate să crească doar cu câțiva lei. Restul salariilor….ciuciu.
Și cireașa de pe tort citeam cum iarăși, hapsânii și nesătuii de primar din echipa iarăși vor să crească impozitele cu 50%!!!!!!!
Și atunci …..la multi ani Romania?????
-
ai uitat ca doua treimi au foarte multa treaba in ziua votului. zic sa incepem de-acolo?
-
Hai să zic că votul ca votul. Nu sunt de acord sa nu votezi, dar nici azi sa votezi cu unu și după un an sa regreți când ți s-a spus sa nu votezi cu ăla.
Dar trecem peste și mai trist e că toți comentează din fata televizorului și nimeni nu iese in strada să își ceară și apere drepturile și bunăstarea societății!-
regretul adevarat e atunci cand iti propui pe mai departe sa procedezi altfel, sa nu te mai lasi prostit de sloganuri si lozinci manipülatoare, sa ii asculti pe toti si sa vezi care te vrajeste cu “avioane” si care-ti propune totusi ceva concret si realizabil de catre cel ce vine cu propunerile;
si mai sunt categoria cu “regretul” ca tre’ sa plateasca pentru prostia comisa dar fara sa se gandeasca ce au gresit, cum de au fost facuti din vorbe. a doua categorie asta va perservera in greseala, doar va schimba tabara drept “razbunare”. si mai sunt categoria “spalatii pe creier” care vor inchide ochii la ce dezastru au facut ei cu manuta lor, vor nega orice evidenta a magariilor ori incompetentei celor pe care i-au ales si vor gasi tot felul de “justificari” “morale” repetand la infinit aceleasi 3 lozinci obosite acuzandu-i pe “ceilalti” pe drept si/sau pe nedrept. e mai usor sa fii prostit decat sa accepti ca ai fost prostit. si marea masa, cele doua treimi care abandoneaza sa se mai implice, dar avand neobrazarea sa gaseasca vinovati, sa acuze in stanga si in dreapta si visand solutii magice sa fie bine sa nu fie rau. democratie!? ha!-
Antiprajeala, de ce ai schimbat nickul? Tot ragaielile astea le dai din tine? Mare loser esti😂😂😂
-
-
-
Jandarmii si mai ales ,,politistii,,aia…o tusine nationala..cum ma.sa nu fi in stare SA MERGI in cadenta??? Nu spun sa si defilezi cu pas de defilare…ba dar sa mergi ca oaia este peste putereaea de intelegere….sa mergi fiecare in doaga ta de Parada Nationala este o blastemie si o rusine de nespalat… Sa va fiebrusine bai ,,politistilor,,….vaibde capul vostr
-
Am ajuns cu copilul exact când a fost gata parada! Cum as putea eu sa-i imprim un respect fata de tara, atunci când de ziua națională e harababura?