Timișoara celebrează 104 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, în 3 august. Aceasta deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Albă Iulia.
„3 august 1919. În Timișoara au intrat primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Economu, în uralele mulțimii entuziasmate. În piața din centrul orașului, care de atunci se va numi «Piața Unirii», armata a fost primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților. Pentru a pecetlui actul unirii Banatului cu România, au sosit la Timișoara, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu și ministrul Consiliului Dirigent Ștefan Cicio-Pop.
Străzile orașului erau împodobite de sărbătoare.
Peste ani, rememorând această zi, dr. Aurel Cosma va consemna: «Într-adevăr nu era decât la 3 August 1919 când oraşul Timișoara şi-a deschis porțile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânire veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului. Nu se poate cuprinde în cuvinte însufleţirea nemărginită a românilor de aici, care au venit în număr de aproape o sută de mii, ca să întâmpine glorioasa noastră armată»”, povestesc cei de la Muzeul Național al Banatului.
Evenimentele pregătite de autoritățile locale au început încă din 29 iulie, cu vernisajul unei expoziții de fotografie – care prezintă machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara – în Pepiniera din centrul orașului. În 1 și 2 august, pe scena din Parcul Rozelor au urcat Smiley și cei de la Pasărea Rock.
„Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei”, transmit reprezentanții primăriei.
Ziua orașului a ajuns la ediția cu numărul XXIII, iar de organizare s-a ocupat Casa de Cultură Timișoara.
Programul de joi, 3 august
Ora 9 – Piața Petru Maior. Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul Colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919;
Ora 11 – Piața Unirii – Ceremonial militar-religios
Ora 17 – Filarmonica „Banatul” Timișoara – Ședința festivă a Consiliului Local
Ora 20 – Parcul Rozelor. NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA – Spectacol folcloric al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XLa multi ani Timisoara! La multi ani timisoreni!
Un moment trist pentru Banat. In fiecare an fac coliva pe 3 August.
-
foarte trist!
Stati sa inceapa minoritatea de banateni sa ne explice despre republica Banat si invazia romanilor.
Dati-i drumul. Mi-am luat popcorn.
-
oriunde in lume gasesti si cativa care isi “rezolva” neimplinirile dand vina pe altcineva. de-aia n-au ei ferrari, ca altfel ar fi avut. tot einsteini unu si unu de intelijenti. iar atitudinea asta e cultivata cu atentie de catre diversi, in aplauzele 🦜ilor, nimic mai simplu decat sa le zici unora care habar n-au de cum erau tratati romanii in vremea imperiului, ca sunt superiori fata de cineva. eu ii zic sindrom de sluga galonata.
ps: din pacate, azi prea putini inteleg noile metode de stapanire neo-coloniala. bine ca se prind aia din aftica, da’ intelijentii nostrii nu. desi, posibil ca si din cei care stiu ce si cum, unii pur si simplu sa fie niste lichele. noroc ca nu-s platite in ruble, atunci e ok!
#🤪
-
Ce ar fi daca ai pleca de unde ai venit ca sa nu-ti mai trebuiasca popcorn si sa mamanci din nou seminte pe marginea drumului.
-
i-auzi, “banatenii” au inventat si popcornul!
-
De ce ura si rautate cand putem trai ca fratii? Oare nu esti si tu roman?
Cat despre ce beau eu si ce mananc, este strict treaba mea – am pentru ca imi da Dumnezeu Bunutul.
-
-
Ii acelasi scenariu cu Banatul ca si cel cu Crimea.
Sau ce…? zici ca Crimea a avut referendum corect ?-
zici ca aia din crimeea abia asteapta sa fie iar ucrainieni?
#🤪
-
Moment tragic pentru Banat!
Unde e multimea aia entuziasmata, ca in poza nu se vede ? E vorba de glorioasa armata romana care tocmai fusese batuta mar in razboi ?
cine e piticu ala din poza?
nu inteleg cum se poate pomeni de “readucerea” Banatului in granitele Romaniei in 1919 . mai fusese pana atunci parte a Regatului Romaniei , proclamat in 1881 . sau a Principatelor Unite (1859) ?
istoria coafata dupa cum vrea unul si altul ..
-
te legi de detalii si exprimari “nationaliste” bombastice. italia cum/cand s-a format? dar germania? dar franta, spania etc…
ps: s. báthory? mihai viteazul? si eu pot sa fiu chitibusar, vezi? nu asta e important, tre’ inteleasa formarea statelor nationale. da’ am auzit ca nu prea se mai studiaza nimic istorie pe la scoala. iar de sociologie, nici poveste. pentru ca “#romania educata” sau ceva.
#🤪
-
Mai fusese parte din alte formatiuni statale, unele chiar romanesti. La fel cum Regarul Ungar nu a existat in istorie pentru vreo 200 de ani fiindca era pasalac otoman. Fiecare isi coafeaza istoria insa in ultima instanta e vorba de principiul wilsonian al autodeterminatii natiunilor. Tudom Tudor?:)
-
cand a fost parte din vreo formatiune statala romaneasca? Mai ales tinand cont ca Romania n-a existat pana la 1859.
-
cand era parte dintr-o formatiune statala cu popülatie majoritar romaneasca. iti place shakespeare? what’s in a name? pricepi? nu? pai… mai vezi si tu prin istorie, mai vezi cu statele nationale ce si cum🤪
-
-
Cateva corectii sunt absolut obligaorii:
1. Banatul a fost ‘readus’ in granitele Romaniei – poate sa explice autorul articolului cand Banatul a mai facut parte din Ronania? (Nici macar tara numita Romania nu exista)
2. Banatul Sarbesc? Sa intelegem ca apartine Romaniei? Daca nu, – cum s-a ‘unit’ Banatul cu Romania? Virsec, Bela Crkva sa intelegem ca sunt in Romania?
La Multi Ani Timisoara! Toate cele bune si pentru locuitorii Timisoarei!
1914 la Sinaia a avut loc Consiliul de Coroană să se decidă dacă Regatul României va: adera la Antanta.//S-au Tripla Alianță!!, sau va păstra neutralitatea, (( astfel Romania ar avea timp să-și pregătească armata.// ))România și-a negociat cu grijă condițiile .1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei. Rusia a întârziat aprobarea cererilor României de ce?-1812, Basarabia Conditiile României sânt aranjate cu multa diplomatie .Ca forta militara a fost mult ajutata de Antana.