Timișoara celebrează 102 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, în 3 august. Aceasta deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Albă Iulia.
„Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei”, transmit reprezentanții primăriei.
Ziua orașului a ajuns la ediția cu numărul XXI, iar de organizare s-a ocupat Casa de Cultură Timișoara. Ziua de marți a început cu un moment de depunere de coroane la monumentul colonelului Virgil Economu, de la ora 9, în Piața Petru Maior.
„Voievodul Țiganilor”, în Piața Libertății
La 10.30 are loc un ceremonial militar-religios în Piața Unirii, iar de la 12, la Filarmonica Banatul, are loc ședința festivă a Consiliului Local Timișoara. Vor fi acordate titluri de Cetățean de onoare pentru patru personalități, dintre care două post-mortem.
După-amiază, timișorenii sunt așteptați în Piața Traian, unde, de la 17.45, este programat evenimentul „Biciclete cu poveste – performance pe două roți cu povestea Timișoarei”. Tot în Traian are loc un tur ghidat al cartierului, de la ora 18, cu plecare din piață.
De la aceeași oră, pe str. Mărășești poate fi admirată o expoziție de pictură a Asociației Romul Ladea, iar în Piața Unirii încep spectacolele, cu un recital Voces Timisienses.
Filarmonica Banatul concertează de la 18.30 în Piața Unirii, iar în Piața Libertății are loc spectacolul „Voievodul Țiganilor” al Operei Naționale Române Timișoara.
Ziua Timișoarei se încheie cu un concert Zoli Toth în Piața Unirii, programat să înceapă la ora 22. Reprezentanții primăriei au renunțat la showul de artificii.
Bugetul evenimentului este de peste 92.000 de euro, conform Agendei culturale pe anul 2021.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCe am fost si ce am ajuns.
Zi de doliu pentru Temeswar.
-
Ati fost supusii Austro-Ungarilor si ati ajuns cetateni liberi datorita Oltenilor condusi de Colonelul Economu.
-
Cel mai bun comentariu!! Probă de imaginatie:Unde era Timișoara și Banatul dacă ramineam la austrieci…
-
Da, aproape un milion de morti, scump.
-
Va asteapta cu drag Domide in barul lui tematic din Piata Traian.
Apoi prin zona diversi minoritari va vor ajuta cu bagajele si alte lucruri. Va vor usura sarcina. De tot.
“Marți, 3 august, se împlinesc 102 ani de la intrarea trupelor românești conduse de Virgil Economu în Timișoara” – trebuie o pereche de virgule inainte de “conduse” si respectiv de “în”. Oricum, deci, zi de doliu.
” ‘3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României’ […] transmit reprezentanții primăriei” – cum adica “readus”? Cine sunt “reprezentantii” aia, ce pregatire au, in ce domeniu si ce fel de istorie cunosc ei, daca o cunosc?
Dar de ce in centrul orasului? Majoritatea norodului are senzatia ca Soarelui, Sagului sau Lipovei sunt locuri faine. De ce nu faceti intre blocuri in cartierele minune pline de buticuri mizere si locuri de pariat daca tot e ziua orasului. Cei mai multi stau in zone de blocuri, aia e Timisoara. Ciment, ghena, pacanele, second hend(de la mana, dar in rongleza), si alte splendori. Aia e Timisoara adevarata, nu Savoya colt cu Alecsandri. A, si mai ceva: cei cu domiciliu sau resedinta in prapadeniile Dumbravitza, Moshnitza, Giroc si alte bombe biologice sa nu fie lasati sa intre. Au ruga lor, sa stea la ei. Nu trebuie sa se numeasca distantare sociala ci distantare administrativa. Asta daca tot sunt asa de mandrii de primarii lor care sufoca Timisoara pe toate partile. Ar mai fi ISHO Sandor Betonistul care ar trebui exclus de la manifestari ca asta e in stare sa-l bata pe Ceasca la metrii cubi de beton pe metru patrat. Fara pomi, evident. Atat imbacsitilor.
Sunt timisorean, însă pacat ca acest loc s a unit cu România, a ajuns o epava acest oraș care rămâne tot mai în urma față de alte orașe. Mulți țigani și olteni care au invadat orașul. Păcat ca am ajuns aici , de era pe mana Ungariei, sunt sigur xa era o bijuterie această zonă. Nu mai pot fi patriot cu cei care distrug acest oraș.
-
Absolut CORECT
Ati avut noroc ca a venit un Mare Oltean sa va elibereze! Voi si in ziua de azi ati fi fost supusi….de fapt, chiar sunteti supusii Oltenilor!
“3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României” … poate am uitat si ma ajuta cineva – cand a fost Banatul înainte de 1919 parte integrala a unui stat românesc?
”Într-adevăr nu era decât la 3 August 1919 când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânire veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului. Nu se poate cuprinde în cuvinte însufleţirea nemărginită a românilor de aici, care au venit în număr de aproape o sută de mii, ca să întâmpine glorioasa noastră armată”. dr. Aurel Cosma
-
Doctor de cai morti. Stapanire vesnica? Nimic nu e vesnic. Pamant romanesc? Din Jurassic il stapaneati, dinozaurilor!
-
Baluba, nu te “inerva” că poate te pricopsești iarăși cu vreo injecție de la baieții în halate albe! Și nici permisiunea să ieși din salon, la plimbare, nu mai primești toată săptămâna! Așa că lasă dinozaurii, australopitecii și măgyarii, că sunt morți și îngropați demult, sunt doar niște fosile, fosile ale istoriei.
-