Timișoara celebrează 103 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, în 3 august. Aceasta deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Albă Iulia.
„Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei”, transmit reprezentanții primăriei.
Ziua orașului a ajuns la ediția cu numărul XXII, iar de organizare s-a ocupat Casa de Cultură Timișoara.
Program
De la ora 20, în Parcul Rozelor, spectatorii îi pot vedea pe: Ansamblul Timișul și Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano.
Invitații speciali ai serii sunt membrii trupei Kalush Orchestra, câștigătorii Eurovision 2022. Aflați în turneu în Europa și în America, Kalush Orchestra cântă pentru prima dată în România.
Sub sloganul „Punți peste oraș”, vor putea fi admirate câteva expoziții montate pe podurile din oraș:
- Podul Michelangelo: expoziție Claudia Tănăsescu
- Podul Mihai Viteazul (Prințul Turcesc): expoziție Alin Zelenco
- Podul Badea Cârțan: expoziție Daliana Iacobescu
- Podul Maria: expoziție Constantin Duma
- Podul Ștefan cel Mare: expoziție Cătălin Anghel
Timișorenii mai pot vedea „Poftim cultură!”, o expoziție de fotografie, cuprinzând imagini reprezentative ale principalelor instituții culturale din Timișoara. Este organizată în parteneriat cu Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Filarmonica „Banatul” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Expoziția poate fi vizitată în Piața Libertății, în perioada 1 august – 15 septembrie.
O altă propunere a Casei de Cultură a Municipiului este expoziția colectivă a membrilor Asociației Romul Ladea, intitulată „Timișoarei, cu dragoste”, care va putea fi văzută în perioada 1-31 august la Galeria Rotonda.
Expoziția „Timișoarei, cu dragoste” cuprinde lucrări executate în tehnici diferite: pictură, grafică, sculptură și modelaj.
Expozanți: Balintoni Corina, Bel Ana Cecilia, Bratu Loredana, Chindriș Leila, Ghineț Florin, Ghineț Oana, Grigoroae Slavița, Guțiu Steluța, Hadiji Maria, Horga Mihaela, Lăzărescu Sanda, Leahu Michaela, Leucean Eva, Lucaci Păsărariu Grațian, Martiniuc Iulia, Mihăilă Denisa, Molnar Geza, Paree Hahn Magdalena, Pietreanu Gabriela, Popovici Gabriela, Popovici Nicolae, Stanca Laura, Ștef Vărșăndan Lidia, Tăbuică Alexandra, Voicu Emilia, Zamșa George, Zarioiu Ali.
„Orașul Pustiu” este o expoziție de fotografie semnată de Alin Zelenco, care se va putea vedea la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia nr. 2, în perioada 1-30 august.
Citiți principiile noastre de moderare aici!