Lucrările de reabilitare a treptelor Catedralei Mitropolitane din centrul oraşului au început în primăvara anului 2013, reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoarei afirmând că se impunea o astfel de investiţie, pentru că scările erau degradate. Vechile trepte au fost de fapt înlocuite, optându-se pentru altele noi din andezit, deşi au fost critici legate de faptul că mitropolia a ales să schimbe pur şi simplu treptele pe care s-a vărsat sânge în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, care aveau o anumită semnificaţie simbolică şi o valoare istorică.
Operaţiunea a costat aproximativ 100.000 de euro, circa jumătate din sumă provenind de la bugetul local. Deşi lucrările s-au finalizat în această primăvară, în zonă au apărut din nou muncitori. Se lucrează la finisaje şi se fac anumite reparaţii.
„Nu este cazul să discutăm despre degradarea treptelor. Recepția lucrării s-a făcut, mai trebuie realizate finisaje, care erau trecute în proiect… Într-adevăr, a existat o fisură la o treaptă. Inginerii au spus că se pare că este vorba despre un act de vandalism, dar nu știm exact, fiind o rocă naturală lucrează, oamenii pot acționa violent… Cu siguranță această treaptă va fi înlocuită în viitorul apropiat. Din punct de vedere oficial nu s-a făcut o anchetă în legătură cu fisura. Lucrarea este în garanție. Colegii de la Patrimoniu susțin că actualmente se realizează o serie de finisaje”, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, Lucian Florea. Totuşi, reprezentanţii mitropoliei susţin că materialul din care sunt realizate noile trepte este unul adecvat traficului intens şi rezistent la intemperii.
Primarul Nicolae Robu spune că reprezentanţii mitropoliei răspund de lucrare.
„Nu știu dacă a fost cineva din cadrul primăriei la recepție, ar fi trebuit ca Mitropolia Banatului să numească o persoană în comisia de recepție, având în vedere că am sprijinit financiar acest proiect. Însă nu avem noi răspunderea materializării, ci mitropolia o are. Presupun că în condițiile de licitație a existat și o perioadă de garanție destul de lungă și că toate aceste lucrări se efectuează în contul garanției. De astfel, uzanțele sunt să se constituie și un fond de bună execuție, la care se recurge în cazul în care nu se fac remedierile de rigoare. Nu știu ce intervenții se fac, nu sunt la curent, dar nu prea e în regulă…”, a declarat, vineri, edilul, care altfel s-a arătat mulţumit de activitatea firmei Tehnodomus din Arad, cea care a realizat lucrarea de la catedrală şi care se ocupă şi de reabilitarea malurilor canalului Bega, un proiect pe fonduri europene al Primăriei Timişoara.
Articole pe aceeași temă:
Peste 100.000 de euro pentru treptele Catedralei Mitropolitane
Citiți principiile noastre de moderare aici!