Protestul angajaților de la Maternitatea Odobescu este programat pentru joi, 16 ianuarie, între orele 14 și 16. Sunt așteptați 200 de angajați ai spitalului – cadre medicale, asistente și alte tipuri de personal –, la care s-ar mai adăuga și alte cadre medicale, dar și paciente.
„La începutul lunii decembrie 2024, după ce tavanul unui salon s-a prăbușit, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de obstetrică și neonatologie a fost declarată improprie pentru funcționare, cu încetarea activității medicale. Eforturile depuse până în acest moment de conducerea spitalului de a găsi o locație nouă pentru Maternitatea Odobescu au fost fără succes.
Maternitatea Odobescu este maternitate de nivel 3, cea mai mare maternitate din regiunea de vest a țării, gestionând cazurile cu risc obstetrical, urgențele obstetricale, neonatologice și ginecologie din județul Timiș și județele învecinate”, potrivit reprezentanților Sindicatului Materna.
Conform acestora, Sindicatele Materna, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, Cartel Alfa, Sanitas, Promedica și Solidaritatea Sanitară au notificat primăria referitor la acțiunea de joia viitoare.
„Stare de neliniște”
Conducerea spitalului și primăria au negociat, inițial, preluarea fostei Maternități Bega, mutată în vară în noua clădire de lângă Spitalul Județean. Nu s-a ajuns la vreo înțelegere și se caută alte soluții. Până atunci, însă, continuă „starea de neliniște”.
„Pentru personal există o stare de nesiguranță, de neliniște. Și nu e vorba neapărat de personal! E vorba de pacientele pe care noi le avem, cărora le urmărim sarcina pe parcursul celor nouă luni și care sunt disperate. Știți că în cadrul procesului de urmărire a sarcinii se creează o legătură medic-pacient. În momentul în care au aflat că nu mai putem să ducem la bun sfârșit sarcina, să le asistăm la naștere, sunt disperate”, a declarat pentru Tion Florica-Lucretia Al-Jobory, reprezentanta legală a sindicatului Materna.
În decembrie s-a închis, de fapt, doar clădirea în care funcționa partea de obstetrică, ginecologia fiind încă deschisă. Pacientele care stau să nască sunt trimise toate la noua Maternitate Bega – care momentan face față. Echipamentele au rămas încă în clădirea închisă.
„Funcționăm în două clădiri. Pe o parte era maternitatea, pe cealaltă – Ginecologia. Până în momentul de față ne desfășurăm activitatea în Ginecologie, cu pacientele ginecopate. În schimb, colegii noștri de la neonatologie, o parte sunt în concediu. Practic, toți sunt momentan în concediu și nu mai au unde să-și desfășoare activitatea”, a mai spus lidera de sindicat.
„Sprijinul care s-a arătat public a dispărut”
În urma unei discuții cu reprezentanții sindicatului, viceprimarul Ruben Lațcău a ajuns la concluzia că protestul este unul mai degrabă de susținere. Primăria ar fi căutat până acum mai multe soluții, ar fi negociat cu Consiliul Județean Timiș închirierea vechii Maternități Bega, dar discuțiile s-au împotmolit.
În prezent se caută alte soluții.
„Există mai multe astfel de discuții serioase. Din păcate, sprijinul care s-a anunțat în spațiul public acum o lună de zile, din partea spitalului municipal (Județean – n.r.) și a Consiliului Județean între timp dispărut. Spitalul Județean a comunicat că Maternitatea Bega nu va putea fi folosită.
Noi speram să putem să ne mutăm acolo și să îi ajutăm să și facem niște reamenajări minimale, dar condițiile sunt destul de proaste. Ne dorim să nu fim în aceeași situație ca în această clădire din care plecăm. Inițial, Consiliul Județean și conducerea Spitalului Județean ne-au asigurat că nu e o problemă să primim clădirea pe câțiva ani, după care discuția a mers la punctul de a primi doar o parte din clădire, după care doar o parte din clădire pe câteva luni. În mod evident, ar fi de fapt imposibil, pentru că nouă ne-ar lua o lună, două luni, poate chiar trei să aducem clădirea la stadiul de a ne putea muta acolo. (…)
Trebuie să fim cu toții conștienți că negocierile pentru închirierea unui bun, dacă dorim să fie făcute în avantajul spitalului și a pacienților nu se pot întâmpla în spațiul public și în presă. Noi avem în momentul acesta mai multe astfel de discuții, sunt chiar și evaluări care vor demara în perioada următoare a unor mobile, pentru a ajunge cât mai repede la o înțelegere”, a spus pentru viceprimarul Ruben Lațcău.
Vă reamintim, tavanul din baia unui salon al Maternității Odobescu s-a prăbușit pe 1 decembrie 2024, iar practic de atunci clădirea cu Obstetrica este închisă. La două zile după incident, în urma unor articole de presă, primăria anunța că nou-născuții internați au fost transportați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, iar cazurile noi sunt redirecționate către Maternitatea Bega. Anterior, în iunie. Atunci, două saloane și un cabinet de specialitate au fost închise din cauza prăbușirii unei părți de tencuială.
Trimite articolul
XSe vede „valoarea” cuplului Latscau-Firtz în rezolvarea reală a problemelor: niște 0 bărati. Pe ei nu îi interesează condițiile din spitalele de stat, pentru că au mers la Premier cu copiii lor. Atât de multă încredere au în sistemul pe care îl patronează.
-
La tariful de montaj al unei prize de 5.000lei, dupa managementul exemplar al doamnei Olimpia si al domnului Malița si delapidarea sustinuta timp de 30 ani…. nu cred ca va putea Fritz sa le rezolve pe toate… mai ales ca am inteles ca nu are nici echipa buna….
Maternitatea cea noua de linga Spitalul JUdetean nu e functionala ? Sau e prea mica si nu ajunge ? Atunci de ce nu au facut-o cu mai mulye etaje ? Jeeeeesuuuus !
-
Aici nu (mai) ești la Orșova. Vorbim de unul din cele mai mari orașe din țară.
Trinomul latcau – romocean – fritz isi dovedesc competenta…. Ma frate, sa nu fiti voi in stare sa atrageti niste fornduri europene pt un astfel de sputal…. vai ce incompetenti…. probabil si la administrarea spitalului e la fel. dar avangarda userista si consilierii locali medici sunt foarte capabili, se vede cand te uiti la starea fostei dermatologii, a acestei sectii de obstetrica si a cazarmei U…. NU s-au deranjat ei sa miste putin lucrurile sa atarrag fonduri europene. Bine ca dobra si CJT au putut.
-
Eu m-am gândit că poate nu încap atâți șpăgari gen Mazilu, Olimpia (aia cu cârpaci și robu), + alte valori gen Grigoraș într-un singur spital
Bravo Șpriț and Bățcău! Ati dat-o cu muci-n fasole.