Evenimentul a adunat la Pădurea Verde multe oficialităţi locale. Oficialităţile le-au adus omagii celor care au pierit pentru valorile naţionale. Au venit prefectul Eugen Dogariu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Călin Dobra, secretarul de stat Adrian Sanda, fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, alte oficialităţi şi… într-un final și actualul primar Nicolae Robu, cu 45 de minute întârziere, şi nu oricum. Edilul-şef şi alţi reprezentanţi ai municipalităţii au sosit cu noile minibuze turistice ale primăriei. Au debarcat atunci când slujba religioasă, una destul de “consistentă”, era pe terminate. Probabil primarul a ajuns mai târziu pentru că aceste minibuze prind o viteză de… 25 de kilometri la oră. Oricum, oamenii au aşteptat vreo 20 de minute în soare până să înceapă slujba.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Timişoara, împreună cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Timiş. Un bun prilej de a le aduce un omagiu celor din acest colţ de ţară care au luptat şi s-au jertfit pentru apărarea libertăţii, demnităţii şi fiinţei noastre naţionale.
„Mă bucur că am ajuns în stadiul să inaugurăm acest monument, prin care aducem un pios omagiu celor care au avut capacitatea de a se jertfi pentru ideea de demnitate, crezul că poporul român poate trăi într-un alt sistem de valori decât cel pe care au vrut să-l impună mai-marii vremii. Mişcarea de rezistenţă a fost o temă pe marginea căreia s-a scris mult, niciodată însă destul. Membrii grupării pot fi asemănaţi cu cavalerii medievali, eroi care au ales să se opună regimului, în ciuda pericolelor evidente, de care erau conştienţi”, a spus Robu.
Monumentul a fost ridicat la iniţiativa Foştilor Deţinuţi filiala Timiş, cu sprijinul Primăriei Timişoara, şi a costat aproximativ 200.000 de euro.
Plăcile memoriale din granit sunt inscripţionate cu numele celor mai aprigi luptători împotriva regimului comunist, care au murit în divese închisori şi lagăre pentru apărarea libertăţii poporului român.
„Tatăl meu a avut parte şi el de închisorile comuniste, fiind deţinut politic. Din fericire nu şi-a pierdut viaţa, precum aceşti eroi, dar faptul că a trăit până la vârsta de 61 de ani s-a datorat şi celor ce au pătimit în regim de teroare. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei ce şi-au pierdut vieţile în lupta împotriva comunismului şi în toate luptele pentru mai binele acestui popor”, a adăugat primarul Timişoarei.
„Beneficiarul monumentului, începând de astăzi, este comunitatea din Timişoara, care trebuie să înveţe să facă mai multe pentru aceşti oameni, pentru a aduce recunoştinţă şi a prezenta generaţiilor viitoare sacrificiul pe care aceştia l-au făcut”, a spus prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.
„Lupta împotriva comunismului a reuşit nouă, celor tineri, să ne dea posibilitatea să trăim întru cu totul alt sistem. Vă asigurăm de tot respectul şi recunoaşterea noastră. Dumnezeu să-i odihnească pe cei care nu mai sunt printre noi şi pe ceilalţi sperăm să-i mai avem pentru mult timp alături de noi”, a afirmat Călin Dobra, vicepreşdintele CJ Timiş.
„Pentru o vreme îndeplinesc misiunea de a reprezenta în Guvernul României atât organizaţiile foştilor deţinuţi politici, cât şi cele ale deportaţilor în Bărăgan, cât şi celor care s-au ridicat în 1989 împotriva regimului comunist. Tuturor acestor oameni am onoarea a le transmite din partea Guvernul României recunoştinţă şi preţurire. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei ce s-au stins, sănătate şi viaţă lungă celor care au rămas să vegheze la drumul României”, a spus secretarul de stat Adrian Sanda.
Monumentul are o istorie de 25 de ani. Imediat după 1989, când s-a constituit Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, s-a încercat pe tot cuprinsul ţării să se ridice astfel de monumente. La Timişoara s-a constituit într-un fost loc al uciderii, un fost poligon militar. La început a fost o troiţă, după care s-a considerat că trebuie ridicat un monument.
Alte articole pe aceeași temă:
E oficial: aproape 150.000 de euro pentru monumentul anticomunist de la Padurea Verde!
Citiți principiile noastre de moderare aici!