Competiția a fost lansată de o asociație din Cluj-Napoca. Este prima ediție în capitala Banatului a unui concurs de concepte și idei pentru iluminatul festiv, care a fost câștigată de tânăra arhitectă Petra Popa, cu proiectul „La Pas”.
„Ea este preafericita câștigătoare a sumei de 500 de euro, dar adevărata câștigătoare este Timișoara, strada Mărășești mai exact, care anul acesta de sărbători va avea parte de o iluminare festivă cum n-a mai văzut”, au anunțat organizatorii.
Soluția propusă de Petra scoate în evidență un simbol universal, cu semnificații mistice: cercul, care simbolizează mobilitatea, ciclul timpului, soarele, mișcarea perpetuă și natura infinită a energiei. Conceptul propune îndemnarea trecătorilor să pătrundă în sfera României prin intermediul parcurgerii unui traseu presărat cu elemente cheie, care simbolizează sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unirii.
„Am vrut să folosesc o singură culoare, alb-galben, tocmai ca să creez o atmosferă plăcută, ca și cum ești în casă. Chiar dacă tema a fost «Centenar», nu am vrut să folosesc roșu, galben și albastru, mi se pare prea clișeizat. M-am bazat pe atmosfera pe care voiam să o creez, să dea un sentiment că ești acasă dacă te plimbi pe acolo. Elementele sunt «cozy», confortabile, strada este lungă și prezintă un element de siguranță. Eu aș prefera mai mult să mă axez pe elementele care sunt ancorate, nu pe cele care sunt prevăzute la sol”, ne-a povestit Petra Popa.
Elementele alese de tânăra arhitectă sunt destul de scumpe și nu se încadrează în suma pusă la dispoziție de primărie, așa că probabil se va renunța la unele din cele de pe sol, care sunt mai scumpe. Asta dacă reprezentanții municipalității nu sunt dispuși să aloce mai mulți bani. Petra are la dispoziție 45.000 de lei ca buget de implementare, care nu trebuie depășit, anunțau organizatorii competiției.
Conform proiectului „La Pas”, strada Mărășești ar urma să fie pusă în valoare printr-un glob luminos, 22 de ghirlande cu bulb rotund de culoare alb-galben cald, dar și cu cifre luminoase din tub luminos cu LED. Pe fațada Sinagogii din Cetate vor fi puse șiruri luminoase de aceeași culoare. La sol mai este prevăzut și un glob luminos, dar și un brad con, făcut din șiruri sau plasă luminoasă.
Din juriul care a ales proiectul câștigător au făcut parte Aura Bălănescu – artist vizual și co-fondator Avanpost, Dan Idiceanu – arhitect și membru în Comisia de Urbanism Timișoara, Lucian Buda – șeful Direcției de Iluminat Public Timișoara și Andi Daiszler – fondatorul Lights On.
„Aceștia au luat în calcul toate planșele depuse, nici una nefiind descalificată, și au apreciat, în primul rând, caracterul original, sustenabilitatea proiectelor tradusă în posibilitatea nu doar de replicare în anii următori, ci și de reutilizare în alt spațiu, precum și fezabilitatea din punct de vedere tehnic. Astfel, dintre cele 5 proiecte depuse, proiectul «La Pas» a fost ales câștigător, în primul rând dată fiind abordarea, apoi latura estetică și valoarea inovativă. Soluția câștigătoare în forma în care a fost propusă nu se încadrează în bugetul de implementare de 45.000 lei + TVA, caz în care, potrivit regulamentului concursului, urmează o perioadă de negociere cu autoritatea de implementare, respectiv Primăria Municipiului Timișoara”, ne-au mai spus organizatorii.
Concursul Lights ON este prima competiție dedicată iluminatului festiv al spațiilor publice din România. A debutat în anul 2015 în Cluj-Napoca, gândit ca „un răspuns al comunității creative la problema iluminatului festiv din țară, de multe ori cel puțin neinspirat”. Concursul este dedicat în special persoanelor cu studii de inginerie/arhitectură/design.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2114656″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!