Primarul Gheorghe Ciuhandu a tăiat nu una, ci două panglici, joi, la inaugurarea străzii Iancu Văcărescu, pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Asta, pentru că la intrarea pe stradă dinspre Piaţa Iosefin au fost legate două panglici, una pe un sens de mers, iar alta pe celălalt. Dincolo de strângeri de mână şi autografe, pentru că edilul a fost solicitat să acorde un autograf pe o carte de rugăciuni, au existat şi cetăţeni care au încercat să-i spună primarului alte păsuri, dar acesta le-a explicat că a venit acolo cu alta treabă.
Lucrările de reabilitare a străzii Iancu Văcărescu s-au terminat cu o întârziere de câteva luni. Strada a fost refăcută pe porţiunea cuprinsă între bulevardele 16 Decembrie şi Regele Carol I, iar oficialii municipalităţii susţin că este prima din oraş care se va spăla singură, dispunând de o instalaţie automată de spălare. Sistemul a fost pornit joi, în timpul vizitei oficialilor de la primărie, fiind stropite toate maşinile din parcare şi scuterele poliţiştilor locali. Agenţii dădeau indicaţii persoanelor care intrau cu maşina, la colţ de stradă să închidă geamurile. Ţâşnitoarele bat până la mijlocul drumului şi se rotesc dintr-o parte în alta. Locatarii din zonă au profitat de ocazie pentru a se răcori puţin.
Directorul Direcţiei Tehnice a municipalităţii, Culiţă Chiş, spune că în urma discuţiilor cu reprezentanţii societăţii de salubrizare Retim se va stabili un program de spălare a străzii. Instalaţia va fi pornită doar în anumite zile, când şoferilor li se va impune să nu parcheze pe stradă, într-o zi pe o parte, într-o altă zi pe alta, pentru ca operaţiunea de spălare să se poată desfăşura în condiţii optime. Programul de spălare urmează să fie anunţat, iar în zonă vor fi montate şi indicatoare în acest sens. Trebuie precizat că sistemul se porneşte… manual.
„S-a reabilitat carosabilul, s-a refăcut toată infrastructura, strada e la un nivel absolut civilizat. Este prima strada care are această posibilitate ca prin stropire să se autocureţe, este o premieră naţională. Se doreşte continuarea lucrărilor de reabilitare şi în partea cealaltă a străzii, de la bulevardul Regele Carol I spre Bega. Trebuie demolată hala care mai există pentru a elibera amplasamentul, dar acest lucru se va întâmpla după terminarea lucrărilor la noua piaţă. Eu nu voi mai fi la primărie, dar probabil că în luna iulie, spre ziua oraşului (n.r. – 3 august) va putea începe mutarea din hală”, a explicat primarul. Totodată, se intenţionează realizarea unei fântâni arteziene la intersecţia cu bulevardul Regele Carol I.
Prin proiectul implementat pe prima porţiune a străzii Iancu Văcărescu s-a refăcut carosabilul, s-a reabilitat infrastructura tehnico-edilitară, au fost reamenajate zonele verzi, au fost amenajate piste pentru biciclişti şi 265 de locuri de parcare pe părţile laterale şi pe mijlocul drumului, iar cablurile care atârnau de stâlpi au fost îngropate în subteran, rămânând doar câteva agăţate de clădiri. „Se vor lua măsuri pentru forţarea deţinătorilor de cabluri să renunţe şi la cele de pe clădiri, să le îngroape în subteran”, a afirmat şefa Direcţiei de Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea străzii Iancu Văcărescu a fost semnat în mai 2011. Au fost obţinute fonduri prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, valoarea proiectului fiind de aproape 6.000.000 de lei.
Timisoara are prima strada care se spala singura. Se spala si… masinile!
Citiți principiile noastre de moderare aici!