În cadrul campaniei lansate de Primăria Timișoara vor fi identificate și verificate terenurile infestate cu ambrozie, o plantă al cărei polen este responsabil de foarte multe alergii sezoniere.
Conform legii, responsabilitatea identificării acestor terenuri pe care crește ambrozia revine autorităților locale. Anual, primăriile trebuie să verifice terenurile de pe raza lor administrativ-teritorială, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost depistate focare de infestare cu ambrozie. Apoi, tot primăriile trebuie să îi someze să combată ambrozia cel târziu până în data de 30 iunie a fiecărui an.
Pe de cealaltă parte, combaterea ambroziei cade în sarcina proprietarilor terenurilor unde aceasta a fost descoperită. După distrugerea buruienilor, proprietarii trebuie să îi înștiințeze pe reprezentanții administrației publice locale că s-au ocupat de problemă, pentru ca aceștia să poată verifica apoi dacă lucrurile într-adevăr așa stau.
Dacă proprietarii nu iau măsuri, inițial vor primi un avertisment, dar dacă în continuare nu se conformează, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 lei, în cazul persoanele juridice.
Alergia la ambrozie
Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau secreții nazale, strănuturi în salve, mâncărimea pielii și eritem conjunctival. Alergia poate declanșa crize moderat-severe de astm și erupții cutanate. Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei.
Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă, dar aceasta poate fi limitată. Medicii specialiști recomandă urmărirea unui calendar polinic, păstrarea ferestrelor închise, schimbarea deasă a hainelor, dar și spălarea pe față și pe mâini după ce ați fost afară.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic administrat oral.
În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la 3 km pe uscat.
Cum poate fi distrusă ambrozia
Echipa Biroului de Avize și Control Mediu din cadrul Primăriei Timișoara oferă câteva recomandări utile referitoare la combaterea și distrugerea ambroziei.
„În majoritatea cazurilor, ambrozia ocupă spații/vetre compacte. Prin urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.
Când ambrozia este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când planta are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. Pentru eficacitatea acțiunii, se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii”, transmit cei de la Biroul de Avize și Control Mediu.
Pe aceeași temă:
Alergia la ambrozie: tratament și prevenție cu specialiștii de la Babeș
Trimite articolul
XNu cred ca doar ea e alergena. E plin de buruieni prin oraș și județ pe diferite terenuri .
-
Când îl văd pe Franz mi se ridica pulsu… cred ca și asta ie alergen nociv
Faceti sport si va trec toate alergiile, faceti dusuri reci sa va intariti sistemul imunitar, lasati tonele de medicamente pe care le bagati in voi ca semintele…
-
Zise doctorul cu diploma si experienta vasta in domeniu. Stai jos amice.
degeaba face primaria TM verificari si sa zicem si tunde iarba. e plin de ambrozie pe terenurile de langa oras, in lunca Timisului etc de unde vine una doua polenul in oras
De necrezut
Consider o perioada importanta pentru inceperea stropitului de tantari si sa nu stam pana in august!
Recomandarea cu cositul e putin hilara. La anul creste din nou. Trebuie sa scoti radacina, daca ai suprafata controlabila.
-
e anuala (varietatea de la noi) si se inmulteste prin seminte?
“Cum se combate ambrozia”, domnule?#🤪
Cand se va schimba Legea ambroziei si va da mana libera agentilor constatatori sa dea direct amenda pentru nepasatorii care alega sa nu faca nimic in privinta asta atunci se schimba datele problemei ……asa somatie ….dupaia un avertisment si abea a 3 a oara o amaneda cam toata lumea sta relax neinteresata de subiect ! trece vara cu o somatie si un avertisemnt