În holul Palatului Administrativ a avut loc şi o expoziţie – “Incursiuni în istorie”, unde au fost prezentate documente de pe vremea când judeţul purta numele de Timiş-Torontal.
“Cât am să pot am să doresc să afirm că prefectura trebuie să constituie o instituţie fundamentală la nivelul administraţiei publice locale. Pe această cale am evita extrem de multe neplăceri care se produc în viaţa noastră de toate zilele. Un prefect ar avea posibilitatea să intervină acolo unde, din păcate, nu s-a intervenit la momentul oportun. Putem să afirmăm că avem foarte multe lucruri a le clarfifica, de a găsi căi şi mijloace de a le clarifica în inetresul nostru şi al copiilor noştri”, a spus Dumitru Ganţ, fost prefect al judeţului Timiş.
Prefecţi din toate timpurile au sărbătorit împlinirea a 23 de ani de la reînfiinţarea prefecturii şi cu o cupă de şampanie.
“Instituţia Prefectului a reuşit în aceşti ani să fie una dintre instituţiile cele mai serioase şi respectate din Timiş. Este meritul celor care au condus această instituţie şi al celor care au făcut ca această instituţie să fie una dintre cele mai respectate. Vreau să mulţumesc colegilor din prefectură”, a spus actualul prefect de Timiş, Eugen Dogariu.
Şefii serviciilor din prefectură au primit câte o medalie, la ceas aniversar.
Pe teritoriul actualului judeţ Timiş, funcţia de prefect a fost instituită în administraţie odată cu numirea lui Aurel Cozma, în 28 iulie 1919. Funcţia de prefect a fost abandonată odată cu instaurarea Republicii Populare, la 30 decembrie 1948. După Revoluţia din decembrie 1989, conducerea activităţii administrative la nivel de judeţ a fost exercitată de primărie.
Prin Legea nr. 5 din 1990, la 9 iulie 1990, reapare în administraţie Prefectura, organism judeţean numit, care să coordoneze activitatea din teritoriu până la promulgarea noii Constituţii. În conformitate cu această lege, în judeţul Timiş, Instituţia Prefecturii era formată din prefect, doi subprefecţi, un secretar şi 7 membri. Ca urmare a alegerilor locale din 1992, la 9 aprilie în acelaşi an, se constituie Consiliul Judeţean Timiş. La 15 mai 1992, prin ordin al prefectului, a fost aprobată organigrama noii Prefecturi, organizată în baza Constituţiei din 1991, a Legii nr. 69 din 199 privind administraţia publică locală şi a Hotărârii Guvernului nr. 118 din 1991, privind structura şi atribuţiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!