De la primul tur printre standurile de carte, cititorul e învăluit de o reconfortantă senzație a diversității: oricare ți-ar fi plăcerile de lectură, gusturile sau vârsta, Bookfest are ceva de arătat. Editura Herald își întâmpină vizitatorii cu generoase colecții de carte religioasă, scrieri despre Zen, despre sufism sau arta alchimiei de la Paracelsius. La Curtea Veche e abundență de retețe culinare și de viață, deasupra cărora tronează Monarhiile secolului XXI. Pasionații de literatură SF au parte de 30% reducere de preț la seriile de autor Stephen King, Arthur C.Clark sau “Dune” de F. Herbert, Rao vine cu Limbajul romantic al florilor și cu cărți despre Coco Chanel, dar și cu cel mai nou volum al istoricului Larry Watts, ”Aliați incompatibili”, ce va fi lansat vineri, 28 martie, la ora 18:00. Autori la modă și multă psihoterapie la Editura Trei, carte academică la Editura UVT, care a lansat în prima zi a salonului “Tablou” (dintr-o expoziție) cu siguranță și înțelesuri, de prof. univ. dr. Dan Negrescu, volume educative pentru copii la Mekki Media și “Înțelepciunile vieții” la standul Asociației Macedonenilor. Editura Casa vine cu o colorată ofertă de cărți practice de grădinărit, bricolaj, handmade, bune de răsfoit la standul Treasure de vizavi, unde ”biblioteca” este de cafele și ceaiuri fine. În mijlocul Casei Hasefer, editura evreiească, tronează, în două tomuri masive, ”Istoria antisemitismului” a lui Leon Poliakov, iar Universul Enciclopedic propune științe oculte și minuni cosmice. Nu lipsesc din salonul librăria online Arcana, cu mulți autori timișoreni, librăria Cartea de Nisip, editura Corint cu Jurnelele vampirilor și multă carte pentru copii, standul mare și luxos al Humanitas, editura All și Okian cu carte în engleză și standurile de muzică.
Dacă la capitolul ”gheșefturi”, Bookfest e subțirel, agenda de evenimente în salon este bogată. Gheața lansărilor de carte a fost spartă de poetul Adrian Bodnaru, cu volumul ”Cifra latină” (Editura Diacritic), prezentată de Viorel Marineasa și Tudor Crețu. Imediat, spațiul Bookfest s-a animat: au apărut zeci de elevi de gimnaziu și de liceu, sosiți ”cu clasa” și profesorii. Următorul eveniment a fost vernisajul expoziției de fotografie cu lucrări semnate de Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea și prezentate de Marcel Tolcea.
Salonul Bookfest este deschis între 27-30 martie, zilnic între orele 10:00-20:00, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22 (vizavi de Sala Olimpia), iar accesul vizitatorilor este liber. Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România.
Iată programul următoarelor zile:
VINERI, 28 martie:
- 15:00 Dezbatere organizată de Asociația Peisagiștilor din România: Studiu de caz: „Cimitirele din Banat”. Participă: Raluca Rusu (vicepreședinte Asop – Filiala Teritorială Vest), Nicoleta Mușat (Universitatea de Vest), arh. Diana Belci (Facultatea de Arhitectură, UPT).
- 16:00 Lansarea volumului Punct și de la capăt (Editura Polirom), de Gabriel Chifu. Prezintă: Gabriel Chifu, Nicolae Manolescu și Mircea Mihăieș.
- 17:00 Lansare şi sesiune de autografe: Cartea dragostei, de Bogdan O. Popescu (Editura Humanitas). Vor vorbi: Bogdan O. Popescu şi Robert Şerban.
- 17:00 Conferință cu tema „Rethinking the teacher s role – a digital perspective”, organizată de Okian. Conferinta va avea loc în SALA EUROPA.
- 18:00 Lansarea volumului Aliați incompatibili (Editura Rao), de Larry Watts. Vor prezenta: Larry Watts și Ovidiu Enculescu (directorul Editurii Rao).
SÂMBĂTĂ, 29 martie:
- 11:00 Dublă lansare: Distrugătorul „Speranţa”sau povestea unui marinar deștept și cu noroc și Plăcerea de a trăi și a găti, de Mihai Tatulici (House of Guides Publishing Grup). Vor vorbi: Mihai Tatulici. și Marcel Tolcea.
- 12:00 Dezbatere – „Există o politică externă comună a Uniunii Europene?”. Participă: conf. univ. dr. Dan D. Lazea și Corina Turșie.
- 17:00 Dezbatere și lecturi – „Scriitori și cărțile lor”. Participă: Tudor Crețu, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Alexandru Potcoavă, Radu Pavel Gheo, Daniel Vighi. Moderator: Raluca Selejan
- 18:00 Dezbatere – „Conceptul de națiune la români și unguri” și triplă lansare a prof. univ.dr. Victor Neumann: Conceptul de națiune la români și unguri (Editura Institutul European), Essays of Romanian Intellectual History (Editura Institutul European), Key Concepts of Romanian History (volum colectiv coordonat de Victor Neumann și Armin Heinen, CEU Press, Budapesta). Participă: Victor Neumann, conf. univ. dr. Florin Lobonț, cercetător științific dr. Cristian Roiban (Centrul de Studii Avansate în Istorie), prof. univ.dr. Miodrag Milin.
DUMINICĂ, 30 martie:
- 11:00 Lansare de carte: Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeți (Editura Polirom). Participă: Adriana Babeți, Smaranda Vultur şi Cornel Ungureanu.
- 12:00 Lansare şi sesiune de autografe: Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Editura Humanitas), de Andreea Răsuceanu.Vor vorbi: Adriana Babeţi, Cornel Ungureanu şi Andreea Răsuceanu.
- 13:30 Lansarea volumului Lumea fără cer, de Virgil Birou (Editura Diacritic). Prezintă: Daniel Vighi și Viorel Marineasa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!