Chiar astăzi, 1 martie, zeci de liceeni străbat oraşul, căutând comorile francofone „ascunse” de studenţii din Asociaţia Hexagone. Cei mai inspiraţi exploratori ai itinerariilor francofone vor fi premiaţi deseară, la sediul Institutului Francez. Aşa a început, la Timişoara, Luna Francofoniei, un eveniment atractiv, care „înseamnă intersectări culturale aflate sub semnul toleranţei, într-o deschisă şi pluralistă”, a explicat Thierry Sete, directorul Institutului Francez din Timişoara.
Un prim eveniment al calendarului francofon este expoziţia „Dis – moi dis mots”, deschisă la Insitutul Francez în perioada 1-31 martie 2013. Expoziţia ilustrează 10 cuvinte franţuzeşti, generos preluate şi de alte limbi.
În perioada 8-31 martie, la Muzeul de Artă Timişoara va fi deschisă expoziţia de fotografie „Copiii din Mali”, realizată de antropologul Violeta Neamţu. Vernisajul va avea loc vineri, 8 martie, la ora 17, la Palatul Baroc. Prezintă Camil Mihăescu.
Roman Kisselev, actor şi cântăreţ din Moscova, este unul dintre cei mai activi susţinători ai culturii francofone în Rusia. Acompaniat la pian de Liudmila Orlova, el va susţine „o serie de recitaluri promiţătoare: plimbări pe străzile Parisului, prin cântecele lui Charles Trenet şi rătăciri poetice pe urmele lui Baudelaire şi Gainsbourg”. Concertele sale se vor desfăşura la Timişoara, în 11 martie de la ora 14 la Colegiul Ion Vidu şi în 12 martie, la ora 20, în Jazzissimo Lounge, şi la Arad, în 13 martie, de la ora 20, la Cafe Boeme. Intrarea este liberă.
În 15 martie, de la ora 20, la Teatrul Naţional Timişoara se va desfăşura spectacolul Le cabaret de l impossible. „Originari din Bretania, insula Reunion şi Quebec, cei trei protagonişti ai acestui Cabaret al imposibilului şi-au umplut tolba cu poveşti, anecdote amuzante şi înţepătoare, istorisiri din călătorii, mituri şi legende, dând astfel farmec regiunii lor”, dezvăluie realizatorii evenimentului. Spectacolul e susţinut în franceză, cu subtitrare în limba română. Biletele costă 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).
„Povestea povesteşte”: sub acest generic se vor derula 8 module de ateliere de poveşti pentru elevii de gimnaziu şi de liceu, precum şi un spectacol programat în 20 martie, de la ora 18, la sediul IFT, cu intrare liberă.
Între 25 şi 28 martie se desfăşoară nouă ediţie a Zilelor Filmului Francofon, prilej de a descoperi actualitatea cinematografică a Africii. Programul cuprinde filme documentare şi de ficţiune şi un film de Oscar în premieră în România. Proiecţiile se desfăşoară de la ora 16 în Aula Magna a UVT. iar intrarea este liberă. Toate filmele sunt subtitrate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!