Reprezentanţii Primăriei Timişoara au făcut bilanţul acţiunilor de deszăpezire pe perioada 3-7 februarie.
Cele două societăţi tocmite să se ocupe de deszăpezire şi combaterea poleiului în oraş, Drumuri Municipale şi Retim, au intervenit cu 50 de utilaje şi aproape 200 de oameni. Pe lângă acestea au fost mobilizate şi alte firme care au diferite contracte cu municipalitatea, societăţile din subordinea consiliului local şi 200 de deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara. Per total, în această activitate au fost angrenate 771 de persoane şi 123 de utilaje, potrivit autorităţilor locale. S-au folosit 62.000 de litri de soluţie antiderapantă şi 371 de tone de sare şi clorură de calciu.
Funcţionarii Direcţiei de Mediu s-au ocupat de mobilizarea cetăţenilor, a asociaţiilor de proprietari, a agenţilor economici şi a reprezentanţilor instituţiilor publice pentru curăţarea zăpezii şi împrăştierea de materiale antiderapante, sare, în cartierele urbei. Cei care nu au fost receptivi au primit somaţii.
Stratul de omăt depus ca urmare a căderilor de zăpadă din această perioadă a depăşit în anumite zone ale oraşului 33 de centimetri, a afirmat primarul.
„Putem afirma faptul că, această cantitate de zăpadă corespunde echivalentului depunerilor de zăpadă din ultimii 5 ani”, a declarat Ciuhandu. Primarul crede că în mod normal cele două societăţi care trebuie să se ocupe prin contract de deszăpezirea oraşului ar fi trebuit să se descurce, dar condiţiile meteorologice au fost „anormale”.
Edilul spune că au fost degajate căile principale de circulaţie rutieră, având prioritate traseele mijlacelor de transport în comun, şi staţiile RATT, care au fost pline de zăpadă şi pentru care s-au primit numeroase plângeri.
Au fost deszăpezite 423 de străzi din… 1.000. „Din numărul de 1.000 de străzi incluse în programul de salubrizare al municipiului Timişoara, în aceste zile s-a intervenit pe cele 423 străzi incluse în programul de deszăpezire, în aceste zile urmând a se proceda şi la dagajarea străzilor secundare – 80 în partea de Nord a municipiului Timişoara şi 50 în zona de Sud”, a mai afirmat primarul Gheorghe Ciuhandu, precizând că s-a lucrat cu prioritate la deszăpezirea căilor de acces în şcoli, spitale, grădiniţe, staţiile mijloacelor de transport în comun, intersecţii, poduri şi pasaje rutiere.
Edilul spune că în funcţie de temperaturile care se vor înregistra în perioada următoare vor fi curăţate şi celelalte străzi ale urbei.
Autorităţile locale nu au precizat însă şi cât vor încasa firmele care s-au ocupat de deszăpezire pentru activitatea prestată, menţionând doar că acestea sunt plătite, prin contract, în funcţie de intervenţie, iar funcţionarii municipalităţii au întocmit note de constatare pentru toate acţiunile.
„Toate acţiunile astea au fost însoţite de funcţionari de la noi, care s-au dus să constate şi vom vedea. Plăţile se vor face în funcţie de ceea ce avem bugetat, de contracte şi notele de constatare. Anul trecut am avut 500.000 de lei şi anul acesta erau prevăzuţi în jur de 2.000.000”, a conchis Ciuhandu.
Cât despre plângerile timişorenilor care au reclamat faptul că nu au văzut utilaje pe străzi, viceprimarul Adrian Orza spune că există o explicaţie: ziua nu-i ca noaptea. Mai exact, el spune că în timpul zilei nu se poate interveni corespunzător pe străzi cu utilajele şi de aceea maşinile au curăţat arterele noaptea. Edilul a afirmat că s-a lucrat la capacitate maximă ţinând cont de utilajele şi personalul de care dispun societăţile care se ocupă de deszăpezire, că oamenii s-au străduit, dar că ar fi absurd să nu recunoască faptul că dacă ar fi existat dotări mai bune rezultatul nu ar fi fost altul… Până una-alta, edilii Timişoarei au concluzionat că nu ne putem compara cu… americanii la acest capitol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!