Reprezentanții municipalității timișorene continuă să primească de la oameni sesizări legate de problemele cauzate de plopi. Viceprimarul Dan Diaconu afirmă că s-au făcut tăieri, iar lucrările vor continua, dar numărul solicitărilor este foarte mare.
„Sunt mai multe tipuri de plopi în Timișoara, o parte dintre ei au fost tăiați, cei mai înalți. Însă avem mai multe specii în oraș, tăieri s-au făcut. Noi am mai tăiat plopi, sigur că urmează că și în perioadă următoare să continuăm această campanie. Îi tăiem pe cei care reprezintă cel mai mare pericol. În general, specia are rădăcinile foarte scurte și este destul de periculoasă de la o vârstă încolo. S-au tăiat trei plopi pe malurile Begăi, pentru că erau un pericol, unul dintre ei chiar s-a prăbușit în Bega. Proiectul de reabilitare a malurilor Begăi nu prevede defrișări în zonă respectivă”, a explicat viceprimarul.
Diaconu spune că, în decurs de 3-4 ani, la primărie s-au adunat zeci de mii de solicitări privind efectuarea de tăieri de corecţie la arbori.
„Sunt 60.000 de cereri de toaletari de copaci pe care le-am primit până în cursul verii trecute, înainte de a avea un contract de toaletare, în momentul în care firmele de întreținere a spațiilor verzi se ocupau de acest lucru. Unele dintre cereri sunt vechi de 3-4 ani, așa că facem tot ce ne stă în putință să le rezolvăm cât mai rapid. În general, în momentul de față nu se fac tăieri de corecție dacă pomul este în vegetație, decât în cazuri speciale. Tăierile definitive se mai pot realiză însă în această perioadă”, a adăugat edilul.
În ceea ce priveşte plopii, confruntaţi cu sesizări legate de alergiile pe care le provoacă, autorităţile au încercat şi o altă metodă de a rezolva problema, dar au constatat că nu prea a dat rezultate: aspirarea pufului!
„Noi cunoaștem problemă alergiilor la puf și este vizibilă în multe din zonele din oraș. Un exemplu este zona Dacia. Am încercat să intervenim prin aspirare cu utilajele Retim. Din păcate nu e foarte foarte eficientă metoda…”, a dezvăluit Diaconu.
Primarul Nicolae Robu dă în continuare asigurări că se va interveni, dar spune că problema nu poate fi rezolvată peste noapte.
„Pe lângă faptul că plopii poluează cu puful acela și creează alergii la mulți oameni, știm bine că sunt pomi interziși în Uniunea Europeană, se consideră că sunt cancerigeni, ei sunt și un pericol, pot să se surpe și să creeze pagube. Oamenii au cerut să îi înlăturăm, dar nu poți fi tăiați toți așa”, a concluzionat Robu.
Articole pe aceeaşi temă:
Campanie de taiere a plopilor la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!