Ambrozia, cunoscută și ca iarba pârloagelor, este o buruiană care poate provoca alergii. Este întâlnită adesea în grădini, în culturile de cereale sau floarea-soarelui, dar mai ales în zonele lăsate în paragină, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții sau pe terenurile prost întreținute.
Alergia la ambrozie
Ambrozia produce o cantitate mare de polen care conține multiple fragmente alergene. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.
De regulă, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani). Adesea, la copii, primele simptome ale rinitei alergice apar în jurul vârstei de 4-5 ani, însă au existat cazuri în care acestea s-au instalat mult mai devreme.
Până la primele studii reale care au dovedit că există ambrozia în aer, prin 2008-2010, oamenii se tratau cu antibiotice, crezând că sunt răciți, pentru că simptomatologia e atât de severă încât mimează o infecție.
Se estimează că, din populația activă a României (9 milioane de persoane), aproape 500.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp poate evolua spre astm.
Combaterea ambroziei
Încă din luna martie, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș atrăgea atenția că cele mai eficiente lucrări de combatere a ambroziei se realizează primăvara.
Astfel, distrugerea acestei buruieni se face, conform obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.
Ambrozia trebuie distrusă până la data de 30 iunie a fiecărui an (în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe). Se recomandă cositul de 2-3 ori pe an, pentru a se evita apariția inflorescențelor. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii.
Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide.
Atenție! În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii, deținătorii sau administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau, după caz, la specialiști din cadrul primăriilor.
Dacă există focare izolate, buruiana poate fi smulsă ușor, folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor.
Persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, și amenzi între 10.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Pe aceeași temă:
Stație smart de monitorizare a polenului în Timiș. Proiect pilot de peste 120.000 de euro
Trimite articolul
XAmenzi, hahahhaha, buna asta. Anul trecut m-am plictisit cate reclamatii am facut, am stat tot sezonul cu ambrozia. Niste…. Cei de la garda de mediu. Cam 3000 euro un post.
Ambrozia nu se vede acum nu ai de unde sa stii ce e pe un teren decat prin iunie cand are peste 10 cm, legea e prost facuta cine stie cunoaste prima data somatie …..a 2 -a oara AVERTISMENT si abea a 3-a oara poti sa dai amenda …am mai vazut si anul trecut comentarii la articole pe tema ambroziei ca s -au dat putine amenzi ….nu apuci sa dai , cine e prost sa ia amenda dupa o somatie si un avertisment ?! nu avea ce cauta avertismentul in ecuatia asta .LEGEA AMBROZIEI TREBUIE MODIFICATA dar se pare ca pe nimeni nu intereseaza .
-
Ce faci cu cei care nu recunosc planta? Eu de exemplu nu am vazut ambrozie in realitate, decat in poze cu mult zoom din ziar. Deci eu trec langa ea fara sa o bag in seama.
da da… “continua”…
-
😉
Primăria Timișoara, poliția locală, agenția pentru protecția mediului, garda de mediu ….. câți angajați fara rost că ambrozia creste bine mersi! Tara, legi și instituții pe genunchi!
Trebuia să fie câțiva angajați, 2-3 care jumate de ziua sa se plimbe prin oraș să inventarieze ambrozia, cealaltă jumate de ziua sa trimită somații. Și apoi să aibă primăria 5 tăietori de iarba, care dacă până la data somației nu și-a tăiat omul, să intre ei pe teren, cu lege în spate, să taie și să trimită factura la proprietarul terenului. Și cu 6-7 oameni rezolvai problema cu adevărat.
Așa dau comunicate de presa instituțiile, iau salariu degeaba și pe ambrozie o prinde toamna!