„Dincolo de linia de orizont, după ce treceai de podul de Ceaţă, ajungeai în Regatul Toamnei. Acolo era împărat Vântul şi împărăteasă Ploaia. Ei aveau un fiu, pe prinţul Vijelie. Într-una din zile, Vijelie a spus împăratului că vrea să plece în lume să se însoare. Ca să nu plece, tatăl său l-a închis în Turnul Timpului cu un lacăt de sticlă. <<Vei sta acolo până când vei număra toţi sâmburii de întuneric şi îţi va trece dorul de ducă!>> Într-o zi…” – este unul din fragmentele, pe care elevii le-au realizat toamna trecută și care vor fi prezentate în cadrul expoziției, rânduri scrise de Alessandra.
„Toamna 2010 nu a fost cu nimic mai deosebită faţă de cea din anii trecuţi, doar că noi, grupa de copii de clasa a III-a, am hotărât să-i acordăm mai multă atenţie şi să ne deschidem sufletul faţă de tot ce are ea să ne spună. Ne-am imaginat că Toamna e un adevărat tărâm, în care tot ceea ce se întâmplă e aproape o minune şi am fost cu totul fascinaţi de ceea ce ni se dezvăluia în faţa ochilor. Şi aşa ne-am apucat să-i scriem toamnei basme (cu Regina Ploaie şi Regele Vânt), legende (a merelor roşii, a nucilor sau a ploii), să-i compunem versuri şi să ne exprimăm admiraţia în esenţa concentrată a haku-ului. Am făcut şi pastişe după reţetele de dulceţuri şi murături ale bunicilor şi am obţinut compotul prieteniei, şerbetul de iubire, ori gemul de dragoste cu sâmburi”, spune Raluca Lungu, profesor la cercul de literatură în cadrul Palatului Copiilor.
Textele create în cadrul cercului sunt doar jumătate din materialul prezentat în cadrul expoziţiei. Tot ceea ce nu s-a putut cuprinde în cuvinte, elevii au exprimat în limbaj plastic, şi astfel, în cadrul mai multor ore petrecute în atelierul de artă decorativă (tot de la Palatul Copiilor), au creat lucrări colective care reprezintă colaje pe tema fructelor şi au „construit” fructe uriaşe din carton ce sugerează livada în pârg. Expoziția reprezintă rezultatul a trei luni de muncă în cele două ateliere – de scriere creativă şi artă decorativă.
Grupa cu care s-a lucrat în acest proiect e alcătuită din 24 de copii de clasa a III-a. Parteneri în proiect sunt Palatul Copiilor Timişoara, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 19 „Avram Iancu” și Centrul Cultural Francez Timişoara. Lucrările elevilor vor fi expuse în perioada 18 ianuarie – 8 februarie. Vernisează prof. dr. Otilia Hedeşan, din cadrul Universității de Vest Timișoara.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!