Flebologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor sistemului venos. Cele mai cunoscute afecţiuni sunt varicele, pe care oamenii le dezvoltă la orice vârstă, din perioada tinereţii până la vârste înaintate.
Miercuri va avea loc un workshop precongres, iar joi deschiderea oficială. Seminariile şi workshopurile congresului se vor desfăşura la Clinica I Chirurgie din Spitalul Judeţean Timişoara. Sunt așteptați peste 150 de participanți la congres.
„Luna octombrie este una tradiţională pentru congresul nostru. Vor fi invitaţi de marcă, profesorul Whiteley, cel care a intrdus laserul venos în Anglia, Alina Frăţilă, din Bonn. Înainte de congres vom face un workshop cu transmisie din sala de operaţie în sala de curs”, spune conf. univ. dr. Sorin Olariu, şef secţie Clinica I Chirurgie şi preşedintele congresului.
În aceste zile de desfăşurare a congresului se va sărbători şi împlinirea a 40 de ani de existenţă a Clinicii I Chirurgie Timişoara. Clinca are o tradiţie în flebologie, prin academicianul Brânzeu, care a pus bazele flebologiei.
În Timişoara, la Spitalul Judeţean, se fac toate tipurile de operaţii pentru a trata afecţiunile venelor, însă la operațiile cu laser sau cu radiofrecvență nu sunt decontate fibrele, iar costurile sunt suportate de către pacient. La Timişoara s-a introdus însă metoda cryostripping – vasele sunt îngheţate, iar sonda este una reutilizabilă. Astfel pacientul este scutit de costuri.
În ceea ce priveşte pacienţii, există două categorii de bolnavi, cei care se neglijează și varicele ajung cu ulcerațiii trofice pe gambă și o altă categorie, respectiv pacienții care au forme minore de boală și care vin din considerente estetice, cosmetice. Marea masă însă este reprezentată de cei care neglijează boala. Patologia e mai fecventă la femei decât la bărbați, iar tratamentul este aproape individualizat. Pacienţii sunt încadrați în funcție de examinările pe care le practică specialistul. Metoda de tratament aplicată variază de la pacient la pacient. Nu există o metodă radicală care să vindece în totalitate, este o afecțiune care necesită uneori tratament pe parcursul întregii vieți.
Boala varicoasă nu produce mortalitate prin ea însăși, de aceea e neglijată, spun medicii. Cei care stau frecvent în picioare, de obicei prin natura serviciului, prezintă un risc mai ridicat de a face varice. Sunt și persoane predispuse congenital la această afecţiune, cei care au cazuri în familie – mama, tata, vor avea și ei la un moment dat, dacă nu respectă regulile, iar una dintre ele se referă la evitarea statului în picioare.
La Timişoara, în ultimul an, au fost aproximativ 200 de intervenții prin cryostripping – pacienţi sunt mai mulți, dar tratamentele sunt personalizate și diferă uneori chiar de la persoană la persoană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!