În 4 mai, Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă prin care anunța un control la Clinica de Obstetrică și Ginecologie Bega a Spitalului Județean Timișoara, în urma decesului fiului fotbalistului Cristian Bud. Bebelușul a venit pe lume în 26 aprilie, prin cezariană și a decedat patru zile mai târziu, medicii invocând hipertensiune pulmonară. În urma acuzelor familiei de culpa medicală, Ministerul Sănătății a transmis că va ancheta cazul și a criticat dur medicii care lucrează în cadrul clinicii timișorene.
“Ministerul Sănătăţii regretă tragedia familiei Bud şi faptul că într-un spital de stat pacienţii au parte de un tratament inuman din partea unor cadre medicale. (…) Ministerul Sănătăţii asigură familia Bud că a luat la cunoştinţă informaţiile publicate de mass-media şi va demara un control la Clinica de Obstetrică și Ginecologie ”Bega” a Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara”, a transmis Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă.
Deși a trecut mai bine de o săptămână, Maternitatea Bega nu a fost supusă niciunui control legat de acest caz. Clinica a fost verificată de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică în cadrul unui control de rutină, care însă nu a vizat decesul fiului fotbalistului Cristian Bud.
“A fost un control igienico-sanitar pe care Direcția de Sănătate Publică îl efectuează în mod regulat, un control de rutină”, au declarat reprezentanții DSP Timiș.
În cazul decesului care a avut loc la Maternitatea Bega, conducerea Spitalului Județean de Urgențe din Timișoara este fermă: “Nu se pune problema unei culpe medicale și suntem pregătiți să ne adresăm Colegiului Medicilor în acest caz, dacă va fi nevoie. Nu am primit până acum nicio pângere din partea familiei”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgențe din Timișoara, Ciprian Bogdan.
Maternitatea Bega nu este singura unitate medicală din Timișoara care așteaptă un control din partea Ministerului Sănătății. În urmă cu o lună, ministrul Eugen Nicolăescu a cerut Corpului de Control al Ministerului Sănătății să verifice activitatea Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare. Asta după ce șeful clinicii a făcut public faptul că a întrerupt activitatea chirurgicală, din lipsa materialelor sanitare. Declarațiile sale au fost contrazise de către directorul Institutului de Boli Cardiovasculare, Ranko Suhanek, care a susținut că nu s-a pus problema suspendării activității clinicii, ci doar au fost amânate unele operații din cauza lipsei de fonduri.
Scandalul a ajuns și în atenția Ministrului Sănătății, care a anunțat un control, care însă nu a avut loc până în prezent. Problema financiară urma să fie rezolvată în luna aprilie în urma semnării contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, protocol care nu a fost nici până în prezent încheiat. În primele trei luni ale anului 2013, Insitutul de Boli Cardiovasculare a primit 4.015000 de lei din partea CJAS Timiș. Prin intermediul unui parteneriat cu clinici din Germania, Clinica de Chirurgie Cardiacă a primit săptămâna trecută o donație de materiale sanitare în valoare de 30.000 de euro, ce ajută la desfășurarea normală a activității medicale. Contractul cu Casa județeană de Asigurări de Sănătate ar urma să fie semnat până la finele acestei săptămâni, au anunțat reprezentanții CJAS Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!