Endometrioza este o boală cu care multe femei se confruntă şi care, până nu demult, a fost ignorată. Atât tratamentul, cât și operaţiile sunt destul de costisitoare – o simplă intervenţie poate ajunge la 2000 de euro – iar statul nu decontează nimic. Mai mult, femeile din România care au nevoie de tratament chirurgical pentru diferite afecțiuni ginecologice nu au la dispoziție surse de informare de specialitate, amănunțite și care să fie ușor de înțeles. Este o concluzie a dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie, cunoscut la nivel național pentru intervențiile chirurgicale ginecologice realizate în premieră națională și locală. Medicul a reușit să pună la dispoziția pacientelor o sursă de informare completă, precum și o alternativă pentru dialog, pe lângă relația directă medic-pacient.
Endometrioza este o boală care afectează aproape jumătate de milion de femei din România, aflate la vârsta potrivită pentru a concepe un copil și active profesional. Este o boală cu imense costuri medicale și sociale, aproximativ 5 miliarde de dolari, pentru că este invalidantă și generează infertilitate. În ceea ce privește această boală, până acum în România nu a existat un sistem organizat care să vină în sprijinul pacientelor diagnosticate cu endometrioză: suficienți medici specializați, centre de excelență pentru tratament, grupuri de suport, forumuri sau ONG-uri. Un prim pas în această direcție pornește de la Timișoara, la inițiativa doctorului Voicu Simedrea, care a pus bazele unei surse de informare disponibilă la nivel național pentru toate femeile care suferă de diferite afecțiuni ginecologice. Este vorba despre platforma http://chirurgieginecologica.ro/ – un site destinat informaţiilor despre endometrioză. Acolo este şi un forum unde medici specializaţi vă vor răspunde întrebărilor legate de această boală.
Endometrioza este o afecţiune ginecologică caracterizată prin prezenţa de ţesut endometrial funcţional în afara cavităţii uterine. Cu alte cuvinte, ţesutul care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină poate fi găsit, la anumite femei, în mod anormal, şi în alte locaţii situate extrauterin. Localizarea acestor ţesuturi ectopice poate să fie atât în zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinară, etc.), cât şi în locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plămân sau ţesut miocardic.
„Chirugia în cazul acestei afecţiuni este grea. Sunt operaţii între cinci şi opt ore, care necesită o echipă multidicipinară. Boala afectează şi organele pelvine, intestin gros, vezică, uretere, nervi – boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi – cifrele sunt alarmante. O femeie din cinci are boala asta. Boala nu omoară, dar nu te lasă să trăieşti. Are o componentă dureroasă”, spune Voicu Simedrea.
La Timişoara s-a creat şi un Centru de Chirurgie a Endometriozei, iar prin intermediul Asociaţiei FemHelp, organizaţie non-profit ce va începe să funcţioneze din 15 martie, se va facilita accesul la intervenţii chirurgicale pentru cazuri sociale.
„Activitatea centrului de endometrioză numără aproape 100 de paciente. E foarte important să vorbească între ele, să se consilieze, să se ajute, trebuie să existe un arbitru – problema forumurilor este că circulă foarte multă informaţie necenzurată. Este un prim-pas, sper că este bine primit, că pacientele vor fi bine informate. Mie îmi vin multe cazuri prost tratate de la bun început, operate de 5-6 ori, este important să prinzi boala în faza în care ea poate fi rezolvată, nu tardiv. Chirurgia de endometrioză este extrem de scumpă”, spune Simedrea.
Site-ul, spun iniţiatorii, a fost conceput pentru pacient, nu pentru doctor. Informaţiile sunt ale medicilor, sunt organizate de doctori, nu este un copy-paste. În cadrul forumului, doctorii se vor împărţi fiecare pe departamentul său şi vor răspunde pacientelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!