Televiziunea digitală a ”stins lumina” pe frecvenţele de televiziune terestră. Din 17 iunie, toate posturile care aveau emisiune pe frecvenţe terestre şi care se prindeau cu antenele clasice, de cameră, şi-au încetat emisia. Teoretic, acestea vor fi transmise sub formă digitală, dar implementarea acestui tip de emisie lipseşte din practică aproape în totalitate, chiar dacă licitaţii în acest sens, pentru alocarea de frecvenţe pentru multiplexuri – pachete de programe, pe unde terestre au fost deja realizate, dar emisiile pe aceste frecvenţe încă lipsesc.
Ce înseamnă aceasta pentru timişeni? Dacă nu sunt abonaţi la servicii de televiziune prin cablu sau prin satelit, din 17 iunie vor putea urmări pe unde terestre doar postul TVR 1. Teoretic, cei de la Radiocom, societatea care deţine releele de retransmisie a programelor TVR, au anunţat că de la Timişoara, de la emiţătorul de la Urseni, va fi transmis un asemenea multiplex care va include posturile TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD şi TVR News. Acesta este un proiect experimental, specialiştii Radiocom au anunţat că se doreşte modificarea actualelor emiţătoare analogice care funcţionau pentru postul TVR 2 şi adaptarea acestora pentru emisia terestră digitală. Timişoara este, alături de Bucureşti, Cluj şi Iaşi, printre oraşele unde aceste operaţiuni vor fi puse în practică.
„În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. în această fază, RADIOCOM va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi. În paralel, conform O.U.G. publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.VI.2015), RADIOCOM va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune – TVR1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României”, au anunţat cei de la Radiocom.
Aşa s-a şi întâmplat, toate programele care funcţionau analogic pe frecvenţele terestre UHF şi-au încetat emisia, a rămas funcţional doar postul TVR 1 care emite pe frecvenţe terestre VHF. În Timişoara acesta poate fi vizionat cu antena de cameră pe canalul 9.
În ceea ce priveşte emisia digitală de la emiţătorul Urseni, deocamdată aceasta nu a fost pornită, mai anunță reprezentanții Radiocom. Conform unor surse, specialiştii companiei au întâmpinat ceva probleme la adaptarea emiţătorului analogic, dar e destul de posibil ca în perioada următoare să fie pornită emisia digitală. Aceasta a fost deja pornită în Bucureşti, Iaşi şi Cluj.
La finalul implementării televiziunii digitale românii vor avea acces la cinci multiplexuri naţionale, plus o serie de multiplexuri regionale şi regionale. Având în vedere faptul că pe un canal analogic se pot transmite până la 16 programe în format digital SD, respectiv până la patru programe HD, putem spune că doar pe multiplexurile digitale naţionale românii vor avea acces la un număr de peste 50 de programe TV, faţă de doar câteva, câte erau oferite până acum, în sistem analogic.
Cum recepţionăm noile programe digitale?
Pentru a putea urmări în continuare programele terestre, utilizatorii vor trebui să facă ceva noi investiţii. Dacă au televizor mai vechi nu vor putea recepţiona posturile digitale. Semnalul este emis în sistem DVBT – S2, iar tunerele televizoarelor nu pot recepţiona acest semnal. Pentru a putea vedea totuşi programele emise terestru, utilizatorii vor trebui, fie să îşi cumpere un televizor nou care să deţină un tuner DVBT-S2, o opţiune destul de scumpă, puţin accesibilă marii mase a populaţiei, fie să cumpere un set top box, un decodor care va transforma semnalul digital într-un semnal accesibil tuturor televizoarelor, o opţiune cu mult mai ieftină. Un asemenea decodor costă de la 110 lei în sus, în funcţie de performanţe şi facilităţi în plus.
Vedeţi mai jos ce înseamnă trecerea la televiziunea digitală şi cum se va realiza aceasta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!