Conform definiţiei, mobbing-ul este o formă de hărţuire psihologică sistematică la locul de muncă, ce durează mai mult de şase luni. Aici pot fi încadrate situaţiile în care un salariat este atacat şi stigmatizat de colegi sau superiori prin diferite metode – intimidare, umilire, discreditare, izolare etc. Vorbim despre rele tratamente aplicate unui angajat de către un altul, repartizarea neechitabilă a sarcinilor angajaţilor, un nivel de stres ridicat şi o cultură organizaţională care tolerează hărţuirea morală. Victimei nu i se dă posibilitatea să se exprime, este izolat, este desconsiderat în diverse moduri în faţa colegilor, este discreditat profesional şi se poate ajunge chiar la compromiterea sănătăţii sale în urma acestor practici.
Centrul Anti-Mobbing de la Timişoara, primul de acest fel din oraşul de pe Bega şi al doilea din România, va fi inaugurat în data de 29 mai. Se vor oferi servicii de consiliere psihologică, asistenţă juridică şi consiliere în carieră tuturor persoanelor care sunt victime ale hărţuirii psihologice la locul de muncă. Centrul Anti-Mobbing va funcţiona la sediul Asociaţiei pentru Promovarea Femeii din România (APFR) de pe strada Letea nr. 46 din Timişoara.
Asociaţia COLFASA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România, Asociaţia Catalactica, Asociaţia Agora, Asociaţia Pro Vocaţie, PRODEST s.c.a.r.l. şi A.Vo.G. organizează în perioada 28-29 mai „Zilele Anti-Mobbing” la Timişoara.
Este vorba de o serie de conferinţe şi seminarii menite să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiilor de discriminare şi hărţuire psihologică la locul de muncă. Evenimentele se desfăşoară în cadrul unui proiect privind spriinirea femeilor discriminate pe piaţa muncii, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Vor fi abordate subiecte precum egalitatea de şanse şi de gen pe piaţa muncii, discriminarea şi hărţuirea psihologică la locul de muncă (mobbing), stereotipurile de gen etc.
Experţi internaţionali, consultanţi în resurse umane, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, reprezentanţi ai societăţii civile, psihologi şi jurnalişti vor dezbate aceste subiecte, vor face schimb de bune practici şi mai ales vor pleca cu un plan de acţiune actualizat în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi combaterea discriminării şi a hărţuirii psihologice la locul de muncă.
Prof. dr. Antonio Lo Iacono, preşedintele Societăţii Italiene de Psihologie, va prezenta la Timişoara cele mai noi studii şi metode de investigare a fenomenului de mobbing la sfârşitul acestei luni.
În seara zilei de 28 mai, în Sala Barocă a Muzeului de Artă va fi organizată Gala „Femeia contează”, un eveniment ce premiază succesul la feminin. Lista premiantelor cuprinde nume precum Corina Creţu, Daciana Sârbu, Andreea Papp sau Alina Lăţan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!