„Basme din Banatul multicultural. Lecturi și reinterpretări urbane” este realizat de Asociația Sinaptica împreună cu Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara și este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Perioada de derulare a proiectului: martie – noiembrie 2018.
Proiectul readuce în atenția publicului basmele din zona Banatului multicultural prin implicarea a 50 de liceeni de etnie germană, maghiară, sârbă, română și din etnii care trăiesc în regiunea noastră împreună cu profesorii lor.
Proiectul pornește de la basmele culese în două volume – „Basme din Banat”, de Otilia Hedeșan și „Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri”, de Eliana Popeți și urmărește să le reinterpreteze prin intermediul scrierii creative, rescrierea basmului într-o cheie modernă și a eseului fotografic, repovestirea basmului într-o serie de fotografii. Printr-o abordare interdisciplinară și interculturală, proiectul își propune să contribuie la creșterea vizibilității patrimoniului cultural imaterial local și accesul publicului tânăr la acesta.
Activitățile din proiect sunt organizate sub forma unei tabere urbane, ateliere de creație pentru elevi, cât și vizite la păstrătorii de basme din zona Banatului. Proiectul se va finaliza cu vernisarea expoziției de fotografie și lansarea volumului „Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”. Ambele vor cuprinde materialele dezvoltate de adolescenți pe întreaga desfășurare a proiectului cultural. Cele mai creative 10 reinterpretări vor fi recompensate cu premii în bani în valoare de 5000 RON. Mai multe detalii despre proiect, pot fi accesate aici.
Asociația SINAPTICA a fost înființată în 2015, la inițiativa unui grup de experți din domeniile cultură, educație și formare profesională, al dezvoltării și implementării de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile și al managementului organizațional.
Regia Artistică Timișoreană s-a înființat în anul 2014 și susține și promovează tinerii artiștii și accesibilitatea actului cultural în spațiul public.
Universitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare universitate din vestul țării și se profilează pe piața educațională globală ca un lider regional cu importante legături înspre comunitatea academică internațională atât din perspectiva cercetării științifice, cât și a programelor de studii – 15.000 de studenți în 11 facultăți.
Lansarea proiectului are loc marți, 27 martie 2018, orele 11.00 – 13.00, la Universitatea de Vest, în amfiteatrul A01.
Citiți principiile noastre de moderare aici!