La OncoGen, locul unde cercetătorii lucrează, printre altele, la găsirea leacului pentru cancer și la cel pentru alergia la ambrozie, se tipăresc, cu ajutorul unei imprimante 3D, și celule, vase de sânge sau structuri cartilaginoase.
„Nimeni în lume, la ora actuală, nu a reușit să tipărească organe. Nimeni nu a tipărit niciun organ funcțional. Faptul că eu vă arăt un rinichi tipărit de noi sau un ficat este doar o formă, asta nu înseamnă că ficatul este funcțional. Celulele acelea acolo nu sunt în forma corespunzătoare și nu vor sta niciodată, cel puțin cu actualele tehnologii.
Imprimanta nu este capabilă în momentul acesta să tipărească decât niște țesuturi simple, nu există nimeni în lumea asta care a reușit să tipărească vreun organ. Noi nu ne-am dus cu imprimanta decât spre ceea ce am putut și se poate tipări: tumori, care sunt două tipuri de celule puse unele lângă altele, celule modificate genetic, am tipărit celule stem și am început să realizăm structuri cartilaginoase de tip menisc uman, cu celule umane și am tipărit vase de sînge, care nu au rezistență mecanică, trebuie să lucrăm la rezistența lor mecanică”, a spus Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen.
Cercetătorii de la OncoGen folosesc aceste celule, rezultate în urma tipăririi cu imprimanta 3D, în medicina experimentală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!