Reprezentanții municipalității au explicat că la Timișoara vor ajunge două autobuze cu motor electric, iar unul va fi testat timp de zece zile, în timp ce celălalt, un model mai nou, va rămâne în circulație timp de o lună. Autoritățile locale cred că vor putea astfel să facă o comparație cu autobuzele clasice, având în vedere intenția anunțată de primarul Nicolae Robu ca pe viitor în Timișoara să circule doar autobuze cu motor electric.
„Acest experiment ne va ajuta să ne fundamentăm mai solid decizia privind modul în care vom dezvolta parcul auto al RATT. În orice caz, informându-ne şi ce fac alţii şi care sunt curentele la nivel european şi mondial, am ajuns la concluzia că viitorul este al autobuzelor cu motor electric”, a explicat Robu.
Directorul RATT, Ioan Goia, a afirmat că cele două autobuze vor fi puse în circulaţie din 24 octombrie şi vor merge pe traseul autobuzului 33 şi pe cele ale troleibuzelor 11 şi 14. „Operatorii de transport public din România n-au mai testat aşa ceva”, susţine Goia.
Reprezentantul firmei care va pune la dispoziţia municipalităţii autobuzele cu motor electric a declarat că perioada de testare poate fi prelungită, iar marele avantaj al acestor vehicule este autonomia de care dispun.
„Autobuzul are nevoie de o perioadă de încărcare completă de şase ore sau o încărcare rapidă de trei ore. Are cea mai mare autonomie existentă în piaţă – 250 de kilometri pe încarcare, în condiţii de trafic urban. Nu va fi nevoie să fie încărcat pe timpul traseelor, pe timp de zi, ci peste noapte. Timişoara este primul oraş din România în care se testează un autobuz cu nivelul acesta de tehnologie. Problema lor, de ce nu au fost încă prezente pe piaţă, este această autonomie”, a explicat Adrian Moşoarcă, directorul regional al societăţii. Acesta spune că preţul unui astfel de autobuz electric este de două ori mai mare decât al unui vehicul cu motor termic, între 300.000 şi 400.000 de euro, dar există diverse linii de finanţare pentru administraţiile locale. Iar primarul spune că Timişoara trebuie să fie „pe trend”.
„La astfel de produse cu noi tehnologii, preţurile sunt într-o descreştere accelerată. Noi vrem, ca oraş al atâtor premiere, să fim pe trend”, a mai afirmat Robu.
Oricum, următoarea achiziţie pe care o pregăteşte municipalitatea timişoreană se referă la mini-busuri. „Dorim ca ultima achiziţie de autobuze cu motor termic să fie aceasta pe care deja am lansat-o, prin care vrem să cumpărăm 15 mini-busuri”, a conchis edilul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!