Premiera spectacolului Vagabondo, după Karel Čapek, va avea loc în Sala Studio a Teatrului, miercuri, de la ora 17.00. Evenimentul deschide o serie de spectacole pentru copii, care continuă joi și vineri, de la ora 11.00, cu „Ionică Măzărică” și „Zian & Kopik”.
„Cel mai nou spectacol al actuale stagiuni este legat de numele cuplului de regizori cunoscut publicului timișorean, care a urmărit producția Amor omnia, a cărei premieră a avut loc în 2009. De această dată, Zheni și Peter Pashov au lucrat cu secția de păpușari, iar rezultatul muncii lor este spectacolul Vagabondo, dramatizarea poveștii Tâlharul de Karel Čapek, adaptată scenic de Peter Pashov.
Povestea lui Karel Čapek – extrem de actuală în zilele noastre – prezintă destinul unui tânăr pe care tatăl său, un tâlhar de temut, îl crește de mic într-o mănăstire. Copilul sensibil, cu educație aleasă îi promite tatălui, aflat pe patul de moarte, că duce mai departe tradiția familiei și devine tâlhar. Încercarea se dovedește grea pentru Vagabondo, eroul cel naiv. În loc să devină jefuitor, el ajunge cel jefuit, chiar de mai multe ori. Dar ce înseamnă oare să fii tâlhar în viața de zi cu zi? În spectacolul cuplului Peter Pashov și Zheni Pashova păpușile, actorii și spectatorii caută împreună răspunsul la această întrebare”, dezvăluie realizatorii proiectului.
Din distribuție fac parte actorii-păpuşari Bonczidai Dezső, Nagy Sándor, Páll Gecse Ákos și Vass Richárd. Muzica spectacolului este compusă de Cári Tibor.
Zheni şi Peter Pashov sunt profesori asociaţi ai Academiei Naţionale de Teatru şi Film din Sofia, iar Peter Pashov este şi managerul artistic al Teatrului de Păpuşi Atelie 313 din capitala Bulgariei. Au lucrat deja împreună în numeroase ţări, cum ar fi Croaţia, Serbia, Ungaria şi Statele Unite ale Americii.
Discuții cu publicul
După încheierea reprezentaţiei de miercuri a spectacolului „Vagabondo”, spectatorii sunt invitați la o discuție despre importanța teatrului în procesul educațional. Aceasta este moderată de doamna Tasi Ottiliá Gyöngyvér, președinta Filialei Timiș a Asociației Pedagogilor Maghiar din România. Joi, după spectacolul Ionică Măzărică, cei prezenți au ocazia să discute despre importanța poveștilor în viața de zi cu zi. Invitată, să modereze dialogul, este doamna Labadi Eva, directorul Teatrului Merlin din Timișoara. Vineri, după terminarea spectacolului Zian & Kopik, propunem o discuție despre importanța colectării selective a deșeurilor, alături de reprezentanții Eco Club Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!