Mitul potrivit căruia Timișoara ar fi al doilea hub IT din România este combătut de un nou studiu de specialitate, Barometrul pieței resurselor umane IT&C – Cum reușesc companiile din industria IT&C să-și motiveze angajații?”.
Realizat de o companie americană de specialitate în domeniul marketingului şi comunicării în domeniul IT, acesta arată că cei mai mulţi angajaţi din acest sector sunt, în România, la Bucureşti, Cluj, Iaşi și Timişoara – pe locul patru.
Totuşi, capitala Banatului e pe primul loc la alt capitol. Cel al gradului de mulţumire cu privire la salarii, spune studiul amintit. Deşi Timişoara este doar cel de-al patrulea oraş ca număr de angajaţi în companii de IT&C, se bucură de o poziţie de top când vine vorba de gradul de mulţumire al acestora cu privire la pachetul salarial. Conform rezultatelor studiului, angajații din Timișoara sunt cei mai mulțumiți de nivelul salarial pe care îl obțin în cadrul companiilor actuale. 50% dintre IT-iştii timişoreni sunt mulțumiți de nivelul salarial, iar 12% sunt mulțumiți de actualul salariu, dar consideră că ar putea câștiga mai mult în alte companii.
În momentul de faţă, peste o sută de mii de persoane lucrează în sectorul IT&C, avantajele fiscale și costurile relativ reduse cu forța de muncă generând o creştere de 75% a numărului de angajaţi, în doar şase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă.
Conform studiului, deși există și alți factori de natură să influențeze retenția angajaților în companii, factorul financiar rămâne o variabilă decisivă. 88,1% dintre angajați ar fi determinați să-și schimbe locul de muncă, dacă veniturile lunare ar fi mai mari decât cele actuale.
Beneficiile salariale nu sunt însă singurele care influențează satisfacția IT-iştilor. Atmosfera de la locul de muncă este, conform rezultatelor, un factor foarte apreciat de angajați, atractivitatea proiectelor în care sunt implicaţi sau relația cu managerul direct.
Locuri mai puţin importante, dar nu de neglijat, ocupă cultura organizaţională a companiei, beneficiile financiare extra-salariale, programle de training, flexibilitatea programului sau numărul zilelor de concediu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!