Plini de elan tineresc şi dorinţă de a ajunge cât mai rapid în Uniunea Europeană împreună cu ţara de unde provin, studenţii basarabeni s-au întrunit, joi seara, la Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Ei au organizat dezbaterea publică „Vot, democrație și libertate”, o discuţie despre direcţiile în care Moldova ar trebui să se îndrepte, despre importanţa unui vot pro-Europa și despre importanţa de a vota în sine.
În faţa unei prezenţe selecte, primarul Nicolae Robu, rectorul UVT, Marilen Pirtea, Marcel Tolcea și Silviu Sofronie, consulul Moldovei la Timişoara, tinerii prezenţi au fost îndemnaţi să meargă în număr cât mai mare la vot.
„Decizia la vot trebuie luată în funcție de orientarea pro-europeană sau nu. S-a dovedit în cazul României și noi am avut ocazia să vedem vizavi de alte state că aderarea la Uniunea Europeană și apoi integrarea sunt extrem de benefice. Voi veți absolvi studiile, unii vă întoarceți în țară, alții rămâneți aici, dar indiferent de această opțiune trebuie să vă pese de ce se întâmplă în Republica Moldova. Prezența voastră aici mă face pe mine să cred că vă pasă cu adevărat. Mergeți la vot și nu vă mulțumiți doar că vă exprimați voi votul, dar dați telefoane, capacitați cât mai mulți prieteni, cunoscuți de-ai voștri, rude, pe toată lumea să meargă la vot și în plus să voteze așa cum aspirați voi. Sunt convins că, după ce ați petrecut cât ați petrecut într-o țară membră a Uniunii Europene, voi toți aveți o orientare pro-europeană”, a spus Nicolae Robu, prezent la acţiune.
La rândul său, rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, s-a arătat solidar cu studenții basarabeni.
„Cred că acum 25 de ani la Timișoara tinerii și-au dat viața pentru ca noi să trăim într-o Românie în care să ne creăm viitorul. Avem dreptul să votăm. Datorită acelor momente, noi avem obligația de a vota. Nu trebuie să îi socotim pe studenții veniți din Republica Moldova ca studenți străini și prin tot ceea ce am făcut și ce facem, să le arătăm solidaritatea noastră. Oriunde sunt alegeri, eu, ca rector, am îndemnat oamenii să ducă la bun sfârșit această obligație de a merge la vot și de a-și decide singur acea țară în care urmează să trăiască”, a spus Marilen Pirtea.
Dezbaterea de la UVT a continuat, într-un alt format, pe străzile Timişoarei. Aproximativ o sută de studenţi au pornit în marş, spre Piaţa Victoriei. În fruntea participanţilor s-a aflat un banner pe care scria simplu şi clar: „Oriunde am fi, votăm!”. Sloganele strigate la marş au fost proeuropene, dar mai ales pro vot.
Basarabenii pot vota duminică, 30 noiembrie, şi la Timişoara, la Liceul „Ion Vidu”, acolo unde au fost cei mai mulţi studenţi timişoreni şi la votul care l-a făcut pe Klaus Iohannis preşedinte al României. Secţia de votare va fi deschisă între orele 7 şi 21.
Citiți principiile noastre de moderare aici!