O iniţiativă unică în ţară a celor de la USAB Timişoara a stârnit numeroase nedumeriri. S-a crezut că este vorba de noi testări geologice pentru descoperirea de petrol sau gaze de şist. Este însă vorba de un lot experimental pe care au fost plantate mai multe soiuri de cereale. Terenul, iniţial marcat cu steguleţe, era destul de asemănător suprafeţelor unde au fost efectuate acele testări geologice. Situat pe drumul care leagă Timişoara de vama Cenad, înainte de Dudeştii Noi, acest lot experimental a atras interesul şoferilor, dar mai ales a localnicilor din zonă.
„Toată lumea credea că acolo se fac verificări pentru gaze de şist. Este de fapt un lot experimental, acolo am plantat mai multe soiuri de plante, pentru a vedea care se potriveşte mai bine cu mediul de la noi. Iar condiţiile din acest an, din primăvară, au fost excelente pentru acest tip de cercetare. Au fost dificile, au arătat cât mai bine diferitele condiţii de climă”, a declarat Paul Pârşan, rectorul USAB.
Iar rezultatele obţinute deocamdată sunt extrem de interesante.
„Am avut şi soiuri care s-au uscat complet, am avut şi soiuri care nu au avut nici un centimetru de frunză uscat. Deocamdată nu putem vorbi despre productivitate. Este prea devreme, nu a fost stabilită producţia. Dar, rezultatele obţinute până acum sunt foarte interesante”, a mai spus Pârşan.
El a urmat sfatul colegilor săi “invidioşi”, în sensul bun al cuvântului, şi a extins cercetarea la un alt nivel: lotul a fost filmat din aer, cu ajutorul unei drone.
„Am purtat discuţii cu colegii mei de la alte universităţi de specialitate. Toţi au fost încântaţi de rezultatele obţinute. Este un proiect unic în ţară. Discutând cu rectorul universităţii din Bucureşti, acesta mi-a spus că ar trebui să documentez mai bine acest experiment. Asta am şi făcut, am folosit o dronă şi am filmat lotul din aer. Imaginile obţinute sunt incredibile, se vede foarte bine lotul, fiecare soi cum a evoluat”, a mai declarat Pârşan.
Imaginile vor fi postate în curând pe pagina de internet a instituţiei şi vor putea fi vizualizate de toată lumea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!