Lucrările de reconstrucţie ecologică a bălţii de pe strada Lămâiţei, o lucrare anunţată de ani buni de către reprezentanţii Primăriei Timişoara, ar trebui să se termine la finele acestui an. Durata de execuţie a lucrărilor este de 8 luni, iar miercuri a fost predat amplasamentul.
Valoarea lucrărilor, care vor fi executate de firma Kasdum-GF SRL din Drobeta-Turnu Severin, este de 2.050.500 de lei tot fără TVA, potrivit autorităţilor locale, ceea ce înseamnă peste 570.000 de euro cu TVA inclus. Banii vor veni de la bugetul local.
Balta va fi curăţată, va fi construit un ponton şi va fi amenajat terenul din jur, gândit ca un spaţiu verde cu bănci, mese şi şezlonguri, pentru ca locuitorii din zonă să se poată relaxa… admirând lebede. De altfel, pe baltă sunt şi acum păsări, dar nu lebede…
„Astăzi predăm amplasamentul şi prin urmare creăm condiţiile pentru startarea lucrărilor de amenajare a bălţii Lămâiţa. Este o zonă pe care de mult cetăţenii are locuiesc aici îşi doresc să o vadă altfel. Amenajările vor fi destul de complexe, se va schimba inclusiv profilul acestei bălţi, acum este o baltă aproximativ dreptunghiulară, forma ei va fi modificată, va fi curăţată, evident, dragată, apoi se vor amenaja malurile, un ponton, pe mal vor fi bănci, vor fi locuri dotate cu şezlonguri, unde cetăţenii vor putea să îşi petreacă timpul liber. Vor fi plantaţi şi un număr de arbori, va fi realizată o fântână, o cişmea pentru băut apă (…) Vom avea şi păsări, fără îndoială. Vom vedea ce fel. Şi lebede, de ce nu, eu cred că se potriveşte să avem lebede şi pe această baltă, cu toate riscurile pe care le putem presupune. Se va putea şi pescui dacă vor apărea peşti… Se curăţă mai întâi, dar în mod cert va fi populată cu peşte balta, dacă nu de către noi de cetăţenii care sunt pasionaţi de pescuit”, a explicat primarul Nicolae Robu. Oamenii din zonă i-au cerut, printre altele, să rezolve și problema drumurilor de pământ pe care se chinuie încă în anul 2015…
Reprezentanţii municipalităţii au anunţat şi că locuitorii din zonă nu vor mai plăti apa pluvială sau meteorică – apa de ploaie, mai pe înţelesul tuturor. Această apă ar urma să fie colectată de la blocurile cu şarpantă din jur şi deversată în lac.
„Vom folosi această baltă şi pentru preluarea apei pluviale. Va fi primul loc în Timişoara în care apa pluvială de la blocuri va fi colectată şi direcţionată către această baltă, şi nu va mai merge în reţeaua pluvială a Aquatim. Consecinţa directă va fi că cetăţenii nu vor mai trebui să plătească acea apă, care în mod firesc până la urmă este plătită la cei care oferă o reţea şi o întreţin. Vorbim despre blocurile din imediata vecinătate”, a mai afirmat Robu.
Sunt prevăzute lucrări pe o suprafaţă de aproximativ 9.200 de metri pătraţi, balta şi terenul aferent. Vor fi amenajate alei, vor fi instalate corpuri de iluminat cu leduri şi panouri fotovoltaice, iar pentru ponton, bănci şi şezlonguri se va folosi şi lemn reciclat.
„Interacţiunea cu balta este mijlocită de ponton. Realizat din lemn reciclat, cu pardoseală din traverse de cale ferată, acesta este locul cel mai animat al amenajării”, spun autorităţile locale.
În zona Bălţii Lămâiţei este prevăzut şi un dozator, de unde vizitatorii vor putea să achiziţioneze hrană pentru peşti şi păsările de apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!