Administrația județeană, ce deține în patrimoniu Muzeul Satului Bănățean, intenționează să acceseze bani europeni pentru a amenaja o scenă plutitoare pe lacul din incinta muzeului de la Pădurea Verde.
„Amfiteatrul cultural transfrontalier” are toate șansele să fie finanțat prin intermediului programului Interreg România-Ungaria 2021-2027. CJT și Muzeul Satului Bănățean s-au asociat pentru a încerca să primească finanțarea cu Primăria Csongrád, din Ungaria.
Bugetul total al proiectului, al cărui lider este CJT, se ridică la 2,8 milioane de euro.
Dacă va fi semnat contractul de finanțare, investiția trebuie să fie realizată în cel mult 30 de luni.
Aurica Zamfiroiu, șefa Serviciului managementul proiectelor și strategii din cadrul CJT, a declarat, în cadrul ședinței, că Muzeul Satului Bănățean a elaborat un studiu de fezabilitate pentru echiparea lacului din incintă, unde se vor organiza activități culturale.
„Va fi o structură plutitoare de aproximativ 240 metri pătrați, o zonă de gradenă și tribună, cu capacitate maximă de 1.000 de locuri în gradenă plus vreo 500 de locuri pentru stat în picioare, ca să aibă acces vizual la scena plutitoare și alei perimetrale – promenadă și amenajări – de aproximativ 1.000 metri pătrați. Bugetul total al proiectului pe fonduri este de 2,8 milioane de euro, din care, pentru Consiliul Județean sunt 1,8 milioane de euro. Muzeul Satului are un buget de 189.000 de euro, restul bugetului fiind alocat Primăriei Csongrád”, a explicat Aurica Zamfiroiu.
Consilierul județean Ioan Sorincău a vrut să afle care este urgența având în vedere că există o adresă în acest sens de la Muzeul Satului din data de 2 august 2023, iar șefa Serviciului managementul proiectelor și strategii din cadrul CJT i-a explicat că este ultima zi în care cererea de finanțare poate fi depusă.
„Înseamnă că activitatea în Consiliul Județean este jalnică”, a fost replica lui Sorincău.
Aurica Zamfiroiu a precizat că Muzeul Satului Bănățean s-a ocupat de studiul de fezabilitate, care a fost predat în 19 ianuarie 2024 din cauza restricțiilor financiare impuse de Ordonanța 90, aprobată anul trecut în octombrie.
Referindu-se la faptul că studiul de fezabilitate al proiectului nu a fost încă aprobat în plenul CJT, consilierul județean Ioan Sorincău a declarat: „Noi suntem în situația că facem botezul și încă nu s-a născut copilul”.
„Urgența era doar pentru depunerea proiectului”, a spus Cristian Moș, vicepreședintele CJT din partea USR.
Consilierul județean Călin Dobra de la PSD a afirmat că acesta este primul proiect pe fonduri europene pe care nu l-am votat.
„Dar noi astăzi depunem cererea de finanțare, la care e obligatoriu studiul de fezabilitate, dar noi nu am aprobat studiul de fezabilitate. Nu ne-am grăbit puțin? Chiar puteau colegii noștri din aparatul de specialitate să facă un efort și să pună proiectul și cu aprobarea studiului de fezabilitate și atunci era închisă discuția. Nu cred că ați procedat corect în acest demers și de aceea nici nu am votat”, a afirmat Dobra.
Citiți principiile noastre de moderare aici!