Tot mai mulți cititori tion.ro ne semnalează faptul că ambrozia a scăpat de sub control, la Timișoara. După ce planta a apărut chiar și în parcarea Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, ultimul lan a fost descoperit, luni dimineața, chiar în Gara de Nord, în preajma ultimelor peroane.
Un alt cititor tion.ro ne semnalează faptul că și pe Drumul Boilor, aflat în construcție, se află zeci de hectare de teren neîntreținute, multe dintre ele pline de ambrozie care a ajuns deja la doi metri înălțime.
Există, însă, chiar și o lege specială pentru combaterea ambroziei – 62/2008 –, care prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu își întrețin terenurile, însă se pare că în Timișoara și împrejurimi lucrurile au scăpat de sub control. Astfel, legea prevede amenzi de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Constatarea nerespectării acestei legi se face de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Și, totuși, ce a făcut până acum această comisie? Contactat de reporterii tion.ro, prefectul județului Timiș, Eva Andreaș, spune că nu prea multe.
„Am constituit o comisie sub coordonarea Direcției Agricole. Direcția Agricolă avea sarcina să ia legătura cu primarii pentru identificarea acestor terenuri și luarea măsurilor care se impun. În perioadă 1-15.07 trebuiau să îmi trimită un raport cu ce s-a făcut. În ultimele trei colegii le-am spus celor de la Direcția Agricolă că ar trebui urgentate aceste controale. Din informațiile care mi-au fost furnizate, doar puțin peste 40 de primării au răspuns cererilor de identificate a terenurilor. Eu m-am «supărat» – în ghilimele spun asta, pentru că eu pot să mă supăr, că nu așa rezolvăm problema – pe reprezentanții Direcției Agricole că nu m-au ținut la curent (…) Ambrozia e o plantă foarte păcătoasă și trebuie să începem să luăm măsuri, pentru că e o plantă foarte rezistentă. A rămas ca până mâine (marți– n.r.) să-mi prezinte un raport”, a declarat Eva Andreaș pentru tion.ro
Ea a precizat că identificarea terenurilor și primele somații ar trebui să le dea primăriile, apoi să sesizeze această comisie mixtă, care să aplice amenzile legale. Până acum însă, acest lanț al birocrației se pare că nu a funcționat. La Timișoara s-au aplicat amenzi, însă pentru neîntreținerea terenurilor, nu pentru că pe acestea creștea ambrozia.
Articole pe aceeași temă:
Culmea ironiei! S-a găsit ambrozie și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș
Trimite articolul
XNu este vorba numai de Gara, ambrozia creste si la autogara din Iosefin, buruiana peste 2 m.
Primaria si comunitarii din Timisoara nu-si face treaba.Sunt lanuri intregi de ambrozie.Pe linga fabrica Azur,depozitul Petrom si calea Mosnitei,mergeti si amendati,in Girocului ,peste tot .Chiar nu se mai poate.Propun ca cei care suferim sa dam in judecata primaria pentru acest lucru.
Lipsa de respect.De la an la an se inmulteste datorita nedistrugerii plantei.Se inmulteste.
Peste 5 ani vom muri de acest polen.
Nu are nici nu sens, incep lucrarile la Coridorul IV feroviar si oricum pe parcursul lucrarilor suprafete insemnate de buruieni si plante vor fi rase.
Pentru cei care se bat cu caramida in piept ca ei nu sunt alergici, iata o veste rea:-probabil vor deveni in urmatorii ani. Nici eu nu am fost, dar acuma sunt.
“Este interesant, din punct de vedere medical, timpul mare care trece de la expunerea la polenul plantei şi apariţia primelor simptome, în jur de 10-15 ani. În plus, durează încă cinci ani pentru ca tabloul clinic să se manifeste, iar simptomele să apară la intensitatea reală. Astfel, problemele reale apar după 15-20 de ani.
Cea mai bună soluţie prin care această situaţie să nu mai afecteze starea de sănătate a populaţiei este eradicarea plantei care creşte pe locurile rămase în ruine, la marginea drumului. S-a demonstrat că plantele crescute pe un sol cu pH=7 au fost mai mici şi nu au produs flori şi polen. pH-ul acid al solului favorizează creşterea plantei, iar polenul produs are un caracter alergenic marcant. Soluţia rămâne eradicarea prin cosit înainte de perioada de înflorire, până la data de 30 iunie
verificati si lanul din spatele Heaven, peste drum. O minunatie.
Cine aplica amenda? Dar cine plateste amenda?
Ambrozia creste si se inmulteste periculos atat in Municipiul Timisoara,Comuna Giroc si imprejurimi.Cui din cei care ar trebui sa ia masuri si sa-si faca treaba, pasa de cei afectati din cauza alergiilor ???Nimanui ,cu siguranta,realitatea o demonstreaza !!! O fi ambrozia vreo planta protejata de e lasata sa se inmulteasca in voie ????Nepasare,nesimtire,
incompetenta maxima !!!!
Orasul nimanui, as face un calendar sa numar zilele pana la alegeri…
Asta se întâmplă când Timișoara nu este condusă de timișoreni . Timișoara nu mai este a timișorenilor .
O alta PEPINIERA DE SUTE DE HECTARE CU AMBROZIE ESTE PE TERENURILE PARTICULARE SAU NU, INTRE LUGOJ SI tIMISOARA VIA BUZIAS.Dar este greu sa iti muti fundul din birou si sa vezi ce este la 20-40 km distanta. Vestea buna ar fii ca de exemplu, orasul ORSOVA inca nu are ambrozie in oras, dar pe drumurile care spre, este plin tot ca si pe aicea.
Intre str.Romulus si str.Ciprian Porumbescu este un teren imens…..plin cu ambrozie …se vede cu ochiul liber….este vb despre terenul de peste drum de Inspectoratul de Stat in Constructii.
In zona CFR acoperita cu ambrozie este accesul restrictionat fiind zona de siguranta feroviara, deci neavenitii nu prea au ce cauta pe acolo